Langkau ke kandungan utama

Tanah Ni Hidup ke Mati?

Bila pokcik tengok pokok tak jadi, pokcik tak salahkan benih dulu. Pokcik tengok tanah. Tanah perlu dirawat dahulu

Arwah atuk pokcik pernah kata:

"Tanah ni macam dapur — kalau dapur kotor, bersemut, tak berasap... lauk pun tak jadi."

Sama juga, kalau tanah tak cukup ‘roh’, pokok pun lemah lesu.

🌱 Jenis Tanah di Kebun Kampung (Versi Pokcik):

1. Tanah Liat (berat & melekat):

Bila kering keras macam simen, bila basah jadi lumpur. Akar sukar tembus, air tak mengalir.

Nak subur: Tambah pasir sungai, serbuk sabut, dan kompos peraman. Gembur selalu. Jangan biar padat.

2. Tanah Berpasir:

Air cepat meresap, baja pun hilang cepat. Pokok cepat kering, daun cepat kuning.

Nak subur: Campur tanah hitam, tahi ayam peram, atau kompos dapur untuk tahan kelembapan.

3. Tanah Gambut (hitam & lembut):

Nampak subur tapi kadang terlalu masam. Pokok tak serasi lama-lama.

Nak subur: Tambah kapur pertanian (aglime) sikit untuk stabilkan pH, dan seimbangkan dengan tanah mineral (tanah merah atau pasir).

4. Tanah Lom (gabungan terbaik):

Ada kelembapan, ada rongga udara, kaya bahan organik. Tanah macam ni la pokcik cari. Tapi jarang jumpa, kena bela sendiri.

🔧 Cara Pokcik 'Bela' Tanah:

1. Gembur tanah 1–2 minggu sebelum tanam.

– Bagi tanah bernafas. Kalau keras, pokcik cucuk dengan cangkul dan biar kena hujan dulu.

2. Campur baja organik (bukan baja kilang terus).

– Pokcik guna: Tahi ayam/tahi kambing peram.

Kompos dapur sendiri. Air peraman kulit nenas, air basuhan beras, air EM (effective microorganism).

3. Uji pH tanah cara kampung: ini cara orang tua-tua dulu.

– Ambik tanah, tuang sikit cuka makan: kalau berbuih, tanah beralkali. – Tuang air sabun: kalau berbuih kuat, tanah masam. – Pokcik suka tanah neutral ke sedikit berasid – itu yang sawi suka.

4. Rehatkan tanah.

– Lepas tuai sayur, jangan terus tanam balik. Pokcik tanam kacang panjang, bayam, atau biar kosong letak jerami. Bagi tanah ‘nafas’.

Ulasan

Kakmim berkata…
Berbudi pada tanah... nnt kita pun akan kembali ke tanah juga... salam kenal pokcik, 1st time ke sini
Suria Amanda berkata…
Suka belajar tentang tanah..tapi apa benada yang SA tanam semua x menjadi..semua mati..walaupun tanah dah ok cantik Abah sediakan
MOHAMAD TAUFIK berkata…
bagus...banyak ilmu yang boleh dapat kat sini dari skill menanam
AMIIZAA@Mieja berkata…
macam-macam jenis tanah ada...yang masam tu macamana nak trace/tau?
pokcikblogger berkata…
beli alat pengukur pH tanah. Tikam je dalam tanah, kalau bacaan bawah 5.5 tu tanah dah kategori masam sangat.

Untuk sawi dan kebanyakan sayur kampung, pH 6.0–6.5

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu