Langkau ke kandungan utama

Musim Panas & Jerebu Lagi…

Pagi tadi Pokcik keluar nak sekolah seperti biasa. Pokcik perasan cuaca macam berkabus… rupanya jerebu. Sampai sekolah buka telefon, tengok MET Malaysia pun dah keluarkan amaran jerebu untuk beberapa kawasan. 

Cuaca sekarang dibeberapa tempat di Malaysia ni memang panas terik, ditambah pula dengan jerebu. Jadi Pokcik nak ingatkan untuk diri pokcik dan sahabat – bukan apa, demi kesihatan kita semua:

✅ Kalau tak ada urusan penting, elakkan keluar rumah. Cuaca panas dan udara tak bersih mudah buat badan letih.

✅ Minum air kosong banyak-banyak. Badan kita perlukan air yang cukup untuk lawan cuaca panas.

✅ Kalau perlu keluar, jangan lupa pakai pelitup muka. Jerebu ni bahaya, habuk halus boleh masuk paru-paru.

✅ Rehat secukupnya, dan jaga makan. Bila cuaca tak menentu ni, badan cepat lemah kalau tak cukup tenaga.

Ulasan

MOHAMAD TAUFIK berkata…
betul tu, jika kurang air dalam badan kita tu yang bibir luka la kan...sebab panas

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu