Rehat tadi pokcik pergi kantin sekolah, hajat hati nak minum teh je. Tapi bila sampai je dekat pintu kantin, bau kari dah semerbak satu ruang. Pokcik hidu-hidu… eh, ni bau kari kepala ikan ni.
Kak Wan, pengusaha kantin, tengah sibuk cedok lauk.
“Hari ni kita masak kari kepala ikan Pokcik, ada orang tempah awal tadi,” katanya sambil senyum.
Pokcik pun senyum balik. Dalam hati dah mula rasa lapar.
Tak lama lepas tu, Ustaz Wadi datang duduk sebelah pokcik. Dia pandang meja lauk dan cakap,
“Sedap bau… kepala ikan ke tu?”
“Haah ustaz, ni lauk bahaya ni. Boleh buat lupa janji diet,” balas pokcik.
Kami dua-dua ketawa kecil. Pokcik pun ambil pinggan, letak nasi sikit, curah kuah kari. Tak ambil kepala pun ambil isi yang tengah badan, kuah dan bendi pun dah cukup
Cikgu Rosmawati lalu belakang kami bawa pinggan penuh kepala ikan jenahak, katanya ditempah untuk pegawai pemantau dari PPD. Besar sungguh kepalanya, kuah pun nampak pekat.
“Masak macam ni, ingat mak kat kampung…” dia cakap sambil letak pinggan.
Lauk pagi tu memang sedap. Tak banyak cakap, semua makan. Masing-masing nikmati rasa kari, mungkin sambil teringat lauk rumah sendiri.
Pokcik rasa bersyukur… walau kerja di sekolah, kadang-kadang rasa macam duduk rumah. Ada kawan, ada gelak tawa, dan ada kari kepala ikan yang boleh jadi kenangan.
Ulasan