Langkau ke kandungan utama

Cerita Kedai Kopi #5 – Baik Sungguh, Tapi Baik Betul Ke?

Di bawah pokok ketapang hujung kedai kopi papan tua tu, tempat biasa geng kampung berteduh waktu matahari mula naik, Pokcik dah sedia duduk sambil hirup Milo kosong panas. 

Mat Lazim datang dengan senyum, baju pagoda dan kain pelikat terselak sikit sebab tergesa.
Hazim ikut sama, pegang plastik bawa kuih keria. Udin pula dari jauh dah menjerit, "Jangan habiskan kopi Pokcik dulu, aku belum order!"

Tipah, anak dara yang selalu jaga kaunter kedai kopi tu, keluar bawa dulang kecil. Senyum dia manis, tapi berani.

Tipah: “Pokcik, Mat, Hazim, Udin… hari ni topik apa pulak? Hari tu cerita pasal pokok ketum.”

Pokcik: (senyum simpul) “Hari ni kita cerita pasal baik. Tapi bukan baik yang pura-pura. Baik sungguh.”

Mat Lazim: “Aik? Baik sungguh? Kalau aku tanya jiran aku, dia kata dia baik. Tapi mulut macam cili api. Kat WhatsApp group dia mengata orang siang malam.”

Hazim: “Sebab tu Pokcik, saya selalu ingat… kita tak perlu buat yang terbaik, cukup buat banyak perkara baik. Lama-lama baik tu jadi tabiat.”

Udin: “Haaa tu aku setuju. Kadang orang nak nampak perfect, tunjuk alim, tunjuk dermawan, tapi hati… berkeladak. Aku lebih hormat orang yang ikhlas bantu senyap-senyap dari yang rakam semua benda.”

Tipah angguk. Dia letak cawan kopi depan Udin.

Tipah: “Sebab tu Tok Wan selalu pesan kat saya. Jangan berlumba nak nampak baik. Berlumbalah nak buat baik. Orang yang nampak baik belum tentu betul-betul baik.”

Pokcik: (tenung kopi, suara perlahan) “Pernah sekali Pokcik tolong orang kampung baiki atap rumah dia bocor. Esoknya, dia kutuk Pokcik belakang. Katanya Pokcik sengaja lambat datang, padahal masa tu pokcik baru keluar hospital...”

Mat Lazim: “Ishhh… tu la. Kadang kita tak dapat balasan pun bila buat baik. Tapi buat je. Sebab kebaikan tu tak pernah rugi.”

Hazim: “Orang yang pura-pura jadi baik, hidup dia letih. Sebab dia kena jaga topeng. Tapi orang yang buat baik betul-betul, dia tenang.”

Udin: “Aku tak baik. Tapi aku cuba. Kalau hari ni aku boleh tolong makcik seberang jalan, esok aku boleh sapu daun depan surau. Benda kecik pun tak apa.”

Semua diam sekejap. Angin pagi menyapa lembut. Tipah pandang mereka semua.

Tipah: “Saya belajar banyak dari Pokcik dan kawan-kawan. Buat baik bukan sebab nak orang puji. Tapi sebab itu cara kita hidup.”

Pokcik: “Hidup ni pendek. Kita bukan nak jadi manusia terbaik. Kita nak jadi manusia bermanfaat. Itu cukup.”

Hazim angguk. Udin hirup kopi. Mat Lazim buka kuih keria dan hulur pada Tipah.

Mat Lazim: “Nah, Tipah. Baik hati abang pagi ni.”

Tipah: “Abang baik ke abang nak kuih free?”

Semua ketawa. Suasana kedai kopi terus hangat dengan suara mereka. Di sinilah, di bawah pokok tua dan bau kopi kampung, nilai hidup dicanai perlahan… dengan ikhlas dan senyuman.

Ulasan

AMIIZAA@Mieja berkata…
hahhaahah comels ayat tipah yg last tu

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.