Langkau ke kandungan utama

Makan mee celup di kedai pelayan

Petang tadi, Pokcik keluar makan sorang-sorang. Bukan sebab merajuk, tapi sebab Mokcik tak sempat masak. Sejak cucu baru lahir minggu lepas, Mokcik sibuk benar. Sekejap tukar lampin, kejap panaskan air, kejap bantu menantu yang tengah berpantang. Pokcik tengok pun kesian, jadi tak sampai hati nak minta sediakan makanan untuk pokcik

Jadi Pokcik capai kunci kereta, dan hala terus ke satu kedai hujung kampung sana, tepi simpang masuk dusun rambutan. Kedai ni tak besar mana, tapi selalu penuh orang. Yang jaga kedai—haa ni yang buat Pokcik seronok sikit nak masuk—pelayan dia orang Siam. Tapi fasih loghat Kelate. Cantik pulak tu, manis lembut senyum dia, macam pulut manis letak kelapa muda.

Sampai je Pokcik tarik kerusi plastik biru, belum sempat duduk betul-betul dia dah datang senyum sambil tanya:

"Abe, nok makan gapo harini?"

Aduh, lembut suara dia. Pokcik pun tersengih. 

"Mee celup semangkuk, air teh o ais satu," jawab Pokcik sambil cuba tahan jantung dari laju sangat. (Bukan nak mengatal)

Mee celup dia, Pokcik cakap betul, cukup rasa. Hirisan daging nipis-nipis, taugeh segar, daun sup tabur atas, kuah pulak pekat wangi—tak pedas sangat, tak tawar sangat. Kalau Mokcik makan pun dia akan angguk kepala tanda sedap. Tapi Pokcik tak berani nak bawa Mokcik sekali, takut dia perhati Pokcik lebih dari mee celup tu.

Masa makan tu, Pokcik tenung suasana dalam kedai. Ada anak muda makan sambil main telefon, ada tok ayah dua tiga orang sembang hal harga getah dan  ada yang datang satu keluarga bersama anak kecil.

Selesai makan, Pokcik bayar kat kaunter. Dia sambut duit sambil senyum lagi: 

"Terima kasih, Abe. Mari lagi ye!"

Pokcik senyum balik, tapi dalam hati: "Pokcik mari lagi, jangan risau... tapi jangan sampai Mokcik kamu tahu sudah..."..πŸ˜„

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu