Langkau ke kandungan utama

Pulut Tanpa Durian di Bilik Santapan Aminah

Pukul 10 tadi, masa loceng rehat bunyi... sahabat Pokcik ajak ke bilik santapan Aminah. Katanya ada pulut durian. Pokcik ni bukan jenis yang tak makan durian.. makan tetap makan tapi biasanya dua ulas saja dalam satu hidangan pulut. Pagi tadi pokcik makan ubat penahan sakit.. sakit gigi masih belum hilang.. jadi tak berani lah nak makan durian.. Tapi bila orang jemput makan, takkan nak tolak bulat-bulat. Rezeki jangan ditolak, kan?

Sampai saja di bilik santapan, beberapa orang guru dah siap makan. Bau durian dah naik menyelinap ke dinding dan langsir. Pokcik senyum je, buat-buat biasa. Tangan ni tak capai durian langsung, tapi Pokcik ambil juga sepinggan pulut. Letak sikit santan lemak, curah gula Melaka yang dihiris halus— yang orang kampung pokcik panggil nisan kerek.

Lembutnya pulut, manis lemak bersantan, rasa karamel dari nisan kerek — fuhhh... sedap sungguh walaupun tanpa durian. Pokcik makan perlahan-lahan sambil sembang-sembang dengan Cikgu Shukri dan Cikgu Marry yang duduk sebelah. Rasa macam makan di anjung rumah kampung zaman dulu. Cuma yang tak ada, nyamuk dan kipas rotan.

Kadang-kadang kita ni tak perlu pun makan semua benda yang orang suka. Tapi kita boleh raikan suasana, boleh duduk sekali. Yang penting, tak menyendiri. Pulut tanpa durian pun boleh jadi manis kalau makan dalam suasana yang ikhlas dan penuh gelak ketawa.

Terima kasih sahabat Pokcik yang ajak tadi. Walaupun Pokcik tak jamah durian, tapi kemanisan pagi ni terasa sampai ke hati.


Ulasan

Suria Amanda berkata…
semerbak la bau durian kat bilik tu...SA pun bukan pemakan durian yang tegar...x leh makan banyak sebab durian tinggi gula..x sesuai utk org nak turunkan berat badan kan
mama tisya berkata…
makan durian dgn pulut ok janji yg isi duriannya kuning...tp kalo nk ratah shj tk bole...dlu ekcik2 suka tp dh besar gitu la plak..kdg2 pening bila bau durian

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu