Langkau ke kandungan utama

Siri 3 Sembang kedai kopi - Bubur Asyura

Pagi Muharram, angin kampung bertiup lembut. Pokcik seperti biasa, duduk di meja hujung kedai kopi kepala jambatan. Wak Leh dah ada, Cik Man tengah melepaskan asap rokok dari mulut dengan penuh semangat, Abe Mat baru sampai – topi senget, tapi mulut laju.

“Dengar-dengar minggu depan nak mula buat bubur Asyura,” Pokcik buka cerita sambil hirup milo kosong yang suam-suam kuku.

Wak Leh, macam biasa, cepat tangkap.

“Kalau ikut adat kampung ni… siapa buka cerita, dialah yang kena jadi ketua projek!”

Cik Man sambung sambil gelak, “Tahun lepas pun Pokcik jugak kacau kawah. Peluh Pokcik tu bahan rahsia – tu sebab sedap!"

Kami semua masih ingat tahun lepas – dari pagi sampai tengahari, satu kampung turun tangan. Anak dara bawak kelapa parut, makcik bawak sagu, budak-budak kacau sambil main TikTok. Tapi yang paling penting, kami kacau sama-sama. Ada tangan tua, ada tangan muda. Bubur campur rasa, campur cerita.

Ada yang letak jagung, ada yang suka lebih kacang. Cik Man  nak masuk pisang sebijik-sebijik — “baru lemak,” katanya

Waktu siap, satu kampung beratur. Siap ada yang suruh ceduk penuh sampai plastik tak muat. Tapi Pokcik tak kisah. Penat tu berbaloi… sebab bila kita buat sama-sama, bukan bubur je yang penuh, hati pun rasa cukup.

Pagi ni kami sembang panjang. Bukan soal resepi sangat, tapi soal kenangan. Dulu gotong-royong macam ni biasa, sekarang makin hilang. Orang lebih suka beli siap, lupa nikmat kacau perlahan dengan orang kampung yang kita kenal sejak kecil.

“Jadi macam mana tahun ni?” tanya Wak Leh sambil teguk kopi tinggal suku.

Pokcik cuma senyum. “Kita buat. Biar sederhana. Janji ada senduk, ada tawa, dan ada rasa bersama.”

Bubur Asyura bukan sekadar makanan. Ia kisah. Ia kenangan. Ia hijrah hati kita dari sibuk sendiri ke sibuk bersama.


nota pokcik: hanyalah cerita rekaan sahaja..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu