Langkau ke kandungan utama

Menu makan malam

Pokcik nak tanya…

pernah tak makan malam lauk macam ni je?

Takde lauk lain. Takde sup. Takde ayam masak merah. Cuma nasi panas, ikan cencaru yang digoreng garing dengan kunyit dan garam…dan sayur keladi yang direbus bersama bawang putih.

Kalau kamu pernah makan macam ni… kita geng. Sebenarnya pokcik jarang makan malam..  petang tadi balik kebun pokcik penat, rasa lapar sangat. 

Pergi belakang rumah ambil sepohon keladi minyak.. minta mokcik buat sayur air jer.. dah memadai buat alas perut malam ni.

Ulasan

Kakmim berkata…
Bagi famili kami biasa je lauk kering mcm tu pokcik.. kami biasakan jugak anak² mkn lauk kering dan simple mcm ni... paling simple nasi panas letak planta pastu tuang kicap, goreng ikan bilis.. itu je.. pun masih berselera makan... masa mkn tu time kami laki bini bg nasihat, in case kalau pergi rumah org, org hidang mcm ni makan jer, kita ni pun x selalunya di atas, in case bila berada di titik terendah, x lah anak² terasa terbeban & memilih sgt
AMIIZAA@Mieja berkata…
sedapnya lauk macam ni...sulur keladi dgn ikan grg jaket
MOHAMAD TAUFIK berkata…
waktu taufik susah. memang hanya sekadar nasi dan kicap sahaja..itu pun sudah memadai untuk kenyang...tapi bersyukur

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.