Langkau ke kandungan utama

Sedapnya lauk Kampung

Hari ni lepas selesai buat kerja sikit di kebun, potong rumput, jenguk pokok tebu dan siram sayur. Pokcik pun balik ke rumah dengan niat nak mandi dan berehat. Tapi bila buka pintu dapur, perghhh... bau ikan bakar sambal terus menyucuk hidung.

Atas meja dah siap terhidang macam orang nak buat kenduri kecil. Pokcik pun senyum lebar, sebab tahu ni kerja tangan orang rumah yang memang suka masak kalau Pokcik balik dari kebun.

Yang paling mencuri perhatian, ikan bakar sambal petai, empat ekor besar, elok garing luar, isi masih berjus. Bau dia saja dah buat perut berdangdut. Sambil duduk, Pokcik perati lauk-lauk lain yang tak kurang hebatnya.

Sebelah tu ada ayam goreng kunyit, warna emas kuning kunyit yang memikat, rangup bila digigit. Dan di hujung meja, tersusun comel ikan goreng kecil, rangup dan sedap dimakan cicah air asam atau sambal belacan.

Pokcik paling tak boleh tinggal, ulam-ulaman kampung! Ada pucuk gajus, daun selom, pegaga, timun… semua dari belakang rumah saja. Campur pulak dengan sambal belacan, tempoyak, dan budu – cukup lengkap dunia rasa dalam satu pinggan.

Tengah-tengah meja, bersemayam dengan tenang – sayur campur tumis air, ada lobak, kubis, cendawan, sawi… semua segar, berwarna-warni dan sejukkan lidah selepas makan lauk-lauk pedas tadi.

Lepas selesai baca doa makan, Pokcik suap suapan pertama – terasa nikmat yang tak mampu digambarkan dengan kata. Kadang-kadang, kita tak perlukan makanan mahal pun untuk rasa bahagia. Yang penting, ia dimasak dengan kasih sayang, dimakan bersama orang tersayang, dan disyukuri dalam setiap kunyahan.

Kata orang, "Sedapnya makan bukan pada lauk, tapi pada suasana dan rasa syukur dalam hati."

Alhamdulillah. 🌾

Ulasan

Puan Hazel berkata…
Memang nampak kasih sayang melimpah² dlm hidangan tu pokcik :3
Warisan Petani berkata…
Ramainya juadah merarau
Selamat menamu selera
Etuza berkata…
Hebat nya juadah kampung yang menggoda tu wak, nah, inilah kerja suri hati..pasti tambah sayang tu...syukur nikmat dariNya kan..tak sia sia berkebun selain jual makan sendiri..sangat jimat
Ammi berkata…
betul...kadang-kadang makannya cuma nasi goreng je tapi sebab yang makan itu complete sekeluarga makanya nasi goreng pun rasa macam nasi beriani.
Suria Amanda berkata…
Dah lama SA x makan lauk kampung macam ni...rasa macam nak buat plak tapi kami 3 beranak je..yg lain2 ni raya tahun depan kot baru balik...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.