Langkau ke kandungan utama

Mencari ikan sangkar

Petang ni pokcik cuti dulu dari kerja kebun. Rasa nak rehatkan badan, bawa mokcik dengan menantu yang masih dalam pantang ronda-ronda cari angin. Tak jauh mana pun, pokcik bawa ke Tasik Telabak. Cuaca redup, angin pun lembut meniup. Dari tebing tu nampak air tasik berkilat macam cermin, pantulan cahaya matahari petang memang cantik sungguh.


Sedang leka pandang suasana, ternampak sahabat pokcik di tengah tasik, sibuk tabur dedak bagi ikan ternakan dalam sangkar. Pokcik angkat tangan lambai, dia nampak lalu terus balas balik lambaian.


Pada asalnya memang ada niat nak ambil sampan kayuh pergi dekat, tapi bila tengok sampan tu diikat dengan rantai besi, terpaksalah pokcik tunggu kat darat aje.



Tak lama lepas tu, sahabat pokcik kayuh sampan bersama anaknya, terus ke arah kami. Bila dia sampai, pokcik sapa, "
Pokcik nak beli lah barang seekor dua ikan mu tu, boleh buat lauk makan malam." 

Dia gelak kecil, sambil jawab, "Ikan ni kecik lagi cik, baru mula bela semula selepas lama berhenti. Belum sampai saiz jual lagi."

Pokcik angguk faham. Sebenarnya bukan sangat nak beli, lebih kepada nak sokong kawan. Seronok tengok dia rajin balik dengan usaha ternakan tu. Dalam hati terbit doa, moga rezekinya berkembang, ikan membesar elok, dan hasilnya nanti jadi punca rezeki keluarga dia.

Lepas puas duduk menikmati angin tasik, pokcik pun ajak mokcik dan menantu bergerak balik. Dalam perjalanan tu, singgah pula di sebuah kedai makan tepi jalan. Terus teringat, dah lama pokcik tak pekena mee sup keting.

Pokcik belanja mokcik dengan menantu semangkuk seorang. Bila sampai depan mata, bau sup panas-panas tu naik terus ke hidung. Uishh… harum betul, ada rasa rempahnya. Keting yang lembut, disusun elok dalam mangkuk, ditabur daun sup dan bawang goreng. Kuahnya pula panas mengepul, siap ada sambal kicap di tepi kalau nak tambah pedas.

Mokcik senyum lebar, hirup kuah sikit terus angkat ibu jari. Menantu pula makan perlahan-lahan, mungkin sebab masih dalam pantang, tapi tetap nampak berselera. Pokcik pulak, sekali hirup kuah terus rasa hilang letih dari kebun beberapa hari ni. Nikmat sungguh makan panas-panas petang begini.

Sambil makan, kami sembang hal keluarga, hal kampung, sesekali terselit gelak kecil. Pokcik rasa bahagia, bukan sebab besar mana lauk yang dimakan, tapi kerana dapat duduk bersama orang tersayang, berkongsi rezeki seadanya.

Lepas perut kenyang, pokcik pandu perlahan balik rumah. Dalam hati terdetik, petang ni sederhana saja, tapi penuh rasa syukur. Tasik yang damai, sahabat yang rajin berusaha, dan semangkuk mee sup keting yang jadi pengikat senyum keluarga. Itulah bahagia cara kampung… cukup sederhana tapi penuh makna.


Ulasan

Suria Amanda berkata…
Menantu pokcik x habis pantang lagi? Best nya mee sup keting...seronok la diorang sesekali amik angin petang

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.