Langkau ke kandungan utama

Sengkuang Hutan Tepi Sungai

Petang semalam, Pokcik singgah sekejap di rumah sahabat sekampung. Sambil borak di anjung, mata Pokcik terpandang beberapa biji buah sengkuang hutan tersusun di atas tangga rumah dia. Kulitnya hijau ke kelabu keperangan dah cukup matang. Masih ada bekas tanah, tanda baru saja dikutip.

“Eh, Kamu dapat mana buah sengkuang ni?” tanya Pokcik sambil pegang sebiji.

Dia senyum, jawab, “Anak aku kutip kat tepi sungai… tempat lama kita mandi dulu tu.”

Terus hati Pokcik terkenang zaman kecil dulu. Musim sengkuang hutan berbuah, kami akan turun beramai-ramai ke tepi sungai. Airnya jernih, bunyi arus mengalun, dan di tebingnya berdiri megah pokok sengkuang hutan yang tinggi menjulang. Bila musimnya tiba, buah-buah masak akan gugur sendiri, bunyinya duk… duk… jatuh atas tanah lembap.

Kami akan kutip masuk dalam guni atau bakul rotan. Kadang-kadang sambil kutip, sempat juga menyelam cari siput sungai atau kejar anak ikan. Balik rumah, mak akan basuh buah sengkuang tu, biasanya emak akan buat jeruk. Masamnya memang menguji lidah. Terlalu masam

Sekarang, tempat tu dah berubah. Sungai masih ada, tapi tebingnya banyak semak dan pokok sengkuang pun dah jarang berbuah. Mujur ada yang masih rajin kutip dan simpan, kalau tidak mungkin anak-anak sekarang tak pernah merasa masam unik buah sengkuang hutan ni.

Bagi Pokcik, setiap kali nampak buah ni, terasa macam kembali ke tepi sungai itu… bau lumpur, bunyi air, dan tawa kawan-kawan yang kini masing-masing membawa haluan sendiri.


Ulasan

Suria Amanda berkata…
Mahalnya sebuah kenangan kan Pokcik..x pernah SA tengok buah sengkuang hutan...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.