Langkau ke kandungan utama

Makan Tengahari Selepas Raptai kejohanan olahraga

Hari ni selesai sudah raptai kejohanan olahraga dan esok bermula kejohanannya di sekolah. Pokcik bukanlah turun padang berlari, tapi tetap rasa semangat berkobar bila tengok budak-budak bersorak, cikgu-cikgu pun tak kurang hebatnya. Panas terik pun tak mampu padamkan semangat warga sekolah.

Bila semuanya selesai, masing-masing dah mula pegang perut.  Makan belum lagi, sebelum ni hanya alas perut dengan air.. pokcik dan dua tiga rakan terus menuju kantin.

Sampai je ke kantin, MasyaAllah… meja penuh dengan lauk kampung yang menyelerakan. Terus hilang penat!

Antara yang terhidang:

🍚 Nasi putih panas-panas
🐟 Ikan goreng rangup siap dengan limau nipis
🐟 Ikan bekok goreng garing – lauk klasik kampung
🍲 Lokan masak lemak putih – kuah santan yang harum
🦪 Lala tumis pedas dengan daun limau purut
🥬 Ulam-ulaman segar – timun, daun selom, ulam raja, selasih, daun kesum, salad
🌶️ Sambal belacan dan budu – pelbagai gaya, ada dengan tempoyak, ada halia muda, ada hirisan limau dan cili api
🐟 Isi ikan goreng digaul dengan kelapa dan rempah – lemak dan padu
🥤 Teh ais dan air kosong – lega tekak dan hilang haus

Kami makan penuh gelak tawa. Ada yang minta sambal tiga kali. Ada yang perah limau lebih sikit sebab kata nak kasi rasa “naik”.

Itulah nikmat sebenar bila makan ramai-ramai, rasa lauk kampung ni jadi lebih istimewa – bukan sebab bahan mahal, tapi sebab rasa kebersamaan.

Lepas makan, kami duduk kejap. Angin dari luar meniup lembut, mata pun macam nak layu. Tapi rehat kejap saja..

Ulasan

Airene Erawan berkata…
menu macam ni memang bertambah selera makan.. ^^
Suria Amanda berkata…
ok x nak tgok la gambar tu..nanti terliur lepas tu rosak diet SA..
AzianKhalil berkata…
Cikgu takleh makan banyak banyak..,anak murid dah pandai body shaming zaman sekarang

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.