Langkau ke kandungan utama

Kutip Kacang Panjang

Pagi ni, cerah-cerah tanah pokcik jenguk le kebun belakang rumah. Sebenarnya sejak dua tiga hari lepas Pokcik dah perasan pokok kacang panjang tu makin galak berbunga. Tapi pagi ni baru betul-betul nampak buahnya dah mula memanjang, elok terjuntai celah daun.

Pagi ni, cuaca agak panas sikit, matahari dah mula terbit di timur. Rasanya hari ni pokcik tidak boleh berkebun lama, biasanya kalau keadaan seperti ini, setakat 9.30 je pokcik mampu bertahan.

Bila tengok deretan pokok kacang panjang yang Pokcik tanam dengan tangan sendiri dulu tu, rasa puas hati juga. Ada hasilnya.

Beberapa batang kacang panjang dah cukup saiz, Pokcik petik satu-satu. Tak banyak lagi, baru permulaan, tapi cukuplah buat masak tengah hari nanti. Minta mokcik kamu buat sayur lemak, goreng ikan sungai pekasam fuuh sedap ni. Makan panas-panas dengan nasi putih.

Pokok sawi pokcik pun makin subur dan lebar daunnya. Semalam jiran pokcik whatsapp minta beli sawi pokcik.. katanya sawi segar dari kebun lebih manis rasanya.. Alhamdulillah rezeki pokcik.. lepas la buat beli benih nanti.


Ulasan

Suria Amanda berkata…
Berbudi pada tanah, sekali menambah perbelanjaan...nampak segar sayur kacang panjang tu..pucuk dia boleh buat masak lemak cili api tau pokcik.. kadang pucuk tu pun sedap buat goreng belacan..
AMIIZAA@Mieja berkata…
Seronok ada hasil sayuran, jimat membeli. sayur mahal skrg. Banyak hasil kutipannya, kacang panjang tumis dgn cili & pecah telor pun sedap
Airene Erawan berkata…
segar bugar sayur kacang panjang tu.. suka masak pecah telur juga.. cicah budu pun sodap.. ^^

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.