Langkau ke kandungan utama

Berkongsi Sawi di Pagi Hari

Pagi-pagi buta lagi Pokcik dah turun ke kebun. Angin masih sejuk, embun pun masih melekat di daun. Dalam banyak-banyak pokok sawi yang ditanam tu, ada juga yang dah tua, batang dah keras, bunga pun mula keluar. Kalau biar lama, jadi pahit pula. Jadi Pokcik cabut beberapa pokok, buang tanah sikit, basuh elok-elok, terus ikat kemas dengan getah urat.

Alhamdulillah, dapatlah dalam empat ikat pagi ni. Tak banyak, tapi cukup buat lauk segar. Pokcik pun ambil gambar, terus hantar ke group tidak rasmi sekolah, macam biasalah, gaya 'open order' siapa cepat dia dapat. Belum sempat air basuhan kering betul, dah ada yang reply dulu.

Pembantu Pengurusan Murid (PPM) Prasekolah pokcik minta dua ikat, nak goreng bihun katanya untuk murid pra.. haaa. rezeki anak-anak kecil sekolah pagi ni..  PPM tanya pokcik berapa harga satu ikat.. pokcik kata sekadar berkongsi rezeki.. tup...tup sebentar tadi dia bawa naik satu bekas kuih cek mek untuk pokcik makan, berkonsi rezeki juga katanya.. 

Dua ikat lagi Penolong Kanan dan chop awal-awal lagi.. ramai cikgu-cikgu yang tak puas hati kerana tak dapat. Ada yang minta 1kg, .. alahai pokcik bagi tahu kat mereka.. nanti lain kali pokcik tanam banyak..

Sawi kampung ni lain rasanya, manis-manis pahit sikit tapi sedap kalau goreng dengan bawang putih, atau buat sayur bening. Bagi Pokcik, nikmatnya bukan setakat makan, tapi proses cabut dari kebun, cuci dengan tangan sendiri, lepas tu tengok orang lain pun boleh rasa hasil titik peluh tu.

Itulah rezeki pagi ni. Dari tanah kebun terus ke dapur kawan-kawan. Senang hati rasa bila benda kecil macam ni pun boleh jadi penyambung ukhuwah.


Ulasan

Suria Amanda berkata…
Alhamdulillah..semoga dimurahkan rezeki..kalau SA dekat pun SA nak jugak tu...fav SA sawi ni...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.