Langkau ke kandungan utama

Cerita Kedai Kopi #10 - – Merdeka 1957

Hari itu, suasana warung Pak Man masih meriah dengan Jalur Gemilang berkibar megah di tiang buluh. Angin sepoi-sepoi membawa bunyi daun kelapa bergesel, sambil aroma kopi O panas semerbak memenuhi ruang.

Tok Awang, yang biasanya paling diam, tiba-tiba pandang jauh ke jalan tanah merah depan warung. “Aku masih ingat lagi… malam 31 Ogos 1957 tu. Aku muda lagi masa tu, umur baru nak masuk 20. Orang kampung semua berkumpul depan balai raya, pasang radio besar. Kita tunggu detik tengah malam…”

Tok Awang angguk, senyum nipis. “Betul… bila jam pukul 12, kedengaran suara Tunku, laungan ‘Merdeka! Merdeka! Merdeka!’… Orang kampung bersorak, ada yang menangis, ada yang sujud syukur. Masa tu aku rasa dada macam nak pecah, bahagia sungguh.”

Mail Towing yang dari tadi mengunyah cekodok tiba-tiba ketawa kecil. “Aku masa tu budak lagi, umur 8 tahun. Tapi aku ingat emak aku bangun awal pagi, jahit bendera tangan sendiri. Dia kata, ‘Mail, ni lambang kebebasan. Kau kena ingat sampai bila-bila.’ Aku bawak bendera tu keliling kampung, siap jadi macam panji perang.”

Satu meja ketawa mendengar cerita Mail.

Pokcik pula perlahan-lahan menyambung, “Aku masa tu ikut ayah ke pekan. Orang penuh sesak, semua pakai baju Melayu, ada yang naik basikal, ada yang jalan kaki. Bila bendera Union Jack diturunkan dan Jalur Gemilang naik buat pertama kali, aku nampak air mata ayah menitis. Dia pegang bahu aku, katanya, ‘Ingat ni, kita dah bebas. Tapi tanggungjawab makin besar.’ Kata-kata tu sampai sekarang aku ingat.”

Sunyi seketika meja kopi itu. Hanya bunyi senduk berlaga dengan periuk dari dapur warung Pak Man kedengaran. Semua yang duduk seolah-olah hanyut sekejap dalamaga kenangan masing-masing.

Akhirnya, Pak Man bersuara, “Dulu orang berjuang angkat senjata, korban nyawa. Kita hari ni perjuangan lain, nak jaga perut, nak jaga persaudaraan kononnya, nak lawan malas, nak ajar anak cucu jangan lupa asal usul.”

Semua angguk perlahan.

Bendera di tiang buluh berkibar lebih gagah, seakan mengulang suara keramat Tunku Abdul Rahman dulu. Dalam warung kecil di kampung itu, semangat merdeka terasa hidup, bukan hanya sebagai kenangan, tetapi janji untuk diwariskan pada generasi seterusnya.

Nota pokcik: Cerita kedai kopi ini hanya rekaan semata-mata.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.