Petang tadi, sementara matahari condong mengintai celah pelepah kelapa, mokcik panggil pokcik dari dapur sambil genggam plastik kecil.
“Pokcik, cabutkan sikit sawi kita tu… dalam empat lima pokok pun cukup. Nak buat sayur bening untuk menantu kita. Kesian dia, masih dalam pantang"
Pokcik pun angguk saja. Hati kita ni kalau bab anak cucu, walau letih di kebun pun tetap gagah juga. Buka topi buruk, sapu peluh di dahi, terus langkah ke batas sayur belakang rumah.
Alhamdulillah… sawi kita walau tak berapa tinggi, daunnya lebar dan hijau segar. Tak pakai baja pelik-pelik pun, cuma baja tahi ayam dan kompos dapur yang mokcik selalu simpan dalam tong biru.
Cabut perlahan-lahan, ambil yang batang nampak besar dan daun lebar, sawi ni masih muda lagi. Lima pokok cukup dah.
Masa pokcik cabut tu, terasa macam pegang rezeki yang Tuhan beri langsung dari tanah. Elok benar untuk orang berpantang – tak pedas, tak berangin. Cuma sawi, bawang dan air itulah yang mokcik panggil "sayur bening".
Menantu kita yang baru bersalin tu bukan jenis cerewet. Tapi kita faham badan dia masih lemah, rahim tengah pulih, darah pun belum habis kering katanya. Jadi makan pun kena jaga.
Ulasan