Langkau ke kandungan utama

Betik Eksotika Merah Manis dari Kebun Pokcik

Pagi tadi Pokcik turun ke kebun, mata terus terpandang pokok betik yang dah lama Pokcik jaga tu. Betik ni jenis betik eskotika...Buahnya dah masak ranum, warna merah menyala sampai terserlah dari jauh. Pokcik pun petik satu, bawa balik untuk dibawa ke sekolah.

Sampai sekolah, Pokcik minta tolong pekerja kebersihan perempuan kupas kulit dan hiris buah betik tu elok-elok. Siap cantik dalam dulang, Pokcik bawa naik ke pejabat. 

Cikgu Aini: “Eh, Pokcik bawa apa tu? Merahnya cantik!”

Pokcik: “Ni betik kebun Pokcik… manis. Cikgu, Cuba rasa.”

Cikgu Razak: Sambil ambil sepotong “Masya-Allah, manis sungguh ni. Pokcik taruh baja apa?”

Pokcik: “Guna tanah bakar je cikgu… rajin siram, rajin bercakap dengan pokok.”

Cikgu Aini: “Patutlah manis sampai ke hati!”

Tak payah gula, tak payah apa, makan begitu saja pun dah cukup nikmat. Seronok bila hasil kebun dapat dikongsi ramai-ramai. Betullah kata orang tua-tua, rezeki yang dijaga dengan hati ikhlas, manisnya bukan setakat di mulut, tapi terasa sampai ke jiwa.

Ulasan

AzianKhalil berkata…
amboii.. merah menyala betiknya
Eyma Balkish berkata…
Dulu rajin juga bawa betik bagi pada rakan sekerja
AMIIZAA@Mieja berkata…
cantik elok warnanya.....rezeki berbudi kepada tanah
mama tisya berkata…
suka betik..jrg2 sgt org jual betik..dlu kt umh mak ada pokok betik

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..