Langkau ke kandungan utama

Cerita Kedai Kopi #12 - Malam Merdeka Tahun 2000

Eh Pokcik… tahun 2000 dulu Pokcik ada kat Dataran Merdeka ke masa countdown merdeka?” tanya Mail Towing sambil hirup teh tarik.

Pokcik senyum, betulkan songkok. “Ada, Mail. Malam tu meriah sungguh. Aku ingat, masa tu aku naik bas ekspres dari kampung pagi-pagi, sampai KL tengah hari. Lepas Asar dah ramai orang berkumpul kat Dataran Merdeka. Bendera berkibar, lampu neon berkelip-kelip. Masa tu belum ada telefon canggih macam sekarang… kamera pun pakai kamera filem atau digital kecik je.”

Tok Awang yang duduk bersilang tangan angkat kening. “Aku pun ada masa tu, Pokcik. Malam tu rasa macam satu Malaysia turun ke KL. Orang jual bendera kecil, headband... bunyi hon merata-rata.”

Gambar janaan AI 

“Ha’ah Tok,” sambung Pokcik. “Pukul 11 malam dah penuh. Ada persembahan tarian tradisional, pancaragam, lepas tu lagu patriotik. Bila hampir tengah malam, semua orang berdiri, tunggu countdown. Bila jam pukul 12, bunga api meletup kat langit KL… warna-warni, bergema kat bangunan tinggi. Orang ramai sorak, peluk kawan, ramai yang ambil gambar. Ada yang menangis tengok bendera naik, walau negara dah lama merdeka.”

Mat Rizal ketawa sambil tepuk meja. “Malam tu aku ingat lagi, jalan jammed gila! Nak balik Subang pukul 3 pagi pun jalan still sesak.”

Pokcik senyum. “Tulah kenangan merdeka zaman tu. Tak ada TikTok, tak ada live streaming, tapi suasana tu hidup. Semua orang fokus depan mata, tengok bunga api betul-betul, bukan dalam skrin. Kita rasa merdeka tu dekat dalam dada.”

Mail Towing tarik nafas panjang. “Sekarang ni kita sambut pun meriah, tapi vibe dia dah lain, ya Pokcik?”

Tok Awang angguk perlahan. “Zaman berubah. Tapi cerita ni kita kena simpan. Malam tu, kita semua rasa satu hati… rakyat Malaysia sambut milenium baru, masuk abad baru dengan semangat merdeka.”

Pokcik pandang luar tingkap kedai kopi. Bendera kecil berkibar lembut dalam angin malam. Dalam kepala, masih jelas lampu Dataran Merdeka tahun 2000, suara orang ramai, dan percikan bunga api menghiasi langit Kuala Lumpur. Kenangan tu hidup setiap kali secawan kopi dihirup.


Nota pokcik.. cerita kedai kopi hanyalah rekaan semata-mata..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.