Langkau ke kandungan utama

Nasi Lemak Bajet: Sepinggan, Seribu Cerita

Pukul 7:45 pagi. Meja plastik warna kelabu, lantai jubin yang dah mula haus, dan sepinggan nasi lemak bajet terhidang depan mata. Tiada daun pisang, tiada sambal pedas menyengat. Cuma nasi putih, Satu hirisan nipis telu rebus dan sehiris timun.

Murah. Ringkas. Tapi cukup.

Di kantin sekolah dulu, inilah juadah yang menyelamatkan hari. RM0.50 sepiring kadang RM2.00 kalau ayam besar sikit. Tak ada telur rebus, tak ada kacang goreng, tapi tak pernah gagal buat perut senyap sampai waktu rehat kedua.

 “Pokcik, nak lauk apa?”

“Ayam satu, nasi sikit je. Timun jangan lupa.”

Kadang-kadang, nasi lemak bajet ni lebih jujur daripada nasi lemak viral. Ia tak cuba jadi mewah. Ia tak perlu pujian. Ia cuma hadir, mengisi ruang kosong dalam pagi yang kelam, dalam hati yang penat, dalam dompet yang nipis, menanti hari gaji berikutnya.

Dan bila suapan pertama masuk mulut, ada rasa yang tak boleh dibeli rasa kampung, rasa dulu-dulu, rasa hidup yang tak perlu berlebihan.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..