Langkau ke kandungan utama

Rezeki Kebun, Dari Ubi Kayu, Pisang, Hingga Tetamu Tak Diundang

Pagi tadi, lepas Subuh Pokcik turun ke kebun dengan cangkul tersandang di bahu. Udara pagi masih sejuk, embun melekat di pucuk rumput, ayam pun baru nak cari makan. Dalam hati, teringat janji semalam dengan kakak sulong – Pokcik nak gali ubi kayu untuk kenduri kahwin anak dia esok. Katanya nak rebus ubi awal pagi, buat sarapan jiran tetangga yang datang menolong.

Sampai di kebun, Pokcik terus gali batas lama yang Pokcik tanam tahun lepas. Pokcik tarik dari satu umbi ke satu umbi.. kadang ada yang sukar untuk ditarik dan memerlukan kudrat yang lebih... 

Terbayang suasana esok pagi di rumah kakak. Jiran tetangga datang bawa tenaga, tolong potong bawang, pasang khemah, susun meja. Ubi kayu rebus panas-panas pula jadi hidangan ringkas tapi penuh makna. Itulah yang Pokcik suka tentang kampung; kenduri bukan sekadar majlis, tapi tempat kita eratkan silaturrahim.

Selesai gali ubi, Pokcik terus bergerak ke kebun pisang yang jaraknya lebih kurang 500 meter je dari kebun ubi. Pokok-pokok pisang yang Pokcik tanam dua tahun lepas nampak subur menghijau. Ada tandan yang dah besar, ada yang baru keluar jantung. Pokcik jalan perlahan, tenung satu-satu pokok, hati jadi tenang. Dari batang sampai ke daun, semuanya berguna—daun boleh buat alas dulang kenduri, batang boleh jadi baja, ubinya pula rezeki untuk keluarga dan jiran.


Tapi bila sampai ke hujung kebun, hati jadi sayu sikit. Ada kesan tanah bersepah, pokok tebu rebah, ubi kayu pulak banyak dicungkil. Bekas tapak kaki babi jelas kelihatan. Malam-malam agaknya babi hutan datang buat ‘kenduri’ sendiri. Penat Pokcik membaja dan merumput, sekali datang si babi, habis hasil diratah macam bufet malam.

Walau ada rasa geram, Pokcik tak marah lama. Itulah adat bercucuk tanam, kita kongsi bumi ni dengan makhluk lain.


Hari ni Pokcik balik rumah dengan hati lapang. Ubi kayu dah siap gali untuk kakak, kebun pisang pun makin menjadi walau ada sedikit ujian. Itulah nikmat hidup kampung, rezeki bukan sekadar duit tapi hasil titik peluh sendiri yang boleh dikongsi dengan keluarga dan jiran tetangga.

Ulasan

Puan Hazel berkata…
Sedapnya sarapan dengan ubi kayu rebus. Regu pulak dgn kopi O
Etuza berkata…
Rezeki tidak terduga, pejam celik ada dah depan mata..rasa macam magic rezeki Allah curahkan ..
Etuza berkata…
Terima kasih doa di laman saya tentang arwah ayah ibu ya..hanya dapat kata terima kasih..
Etuza berkata…
Banyak sumber rezeki wak ni, alhamdulillah Allah sayang wak..hasil tanaman berjaya..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Jenis jenis hantu dan yang paling bahaya sekali

Pokcik ni bukan nak takut-takutkan, tapi nak kongsi cerita yang dah lama jadi sebahagian hidup orang kita. Zaman dulu, bila malam menjelma, pintu rumah ditutup rapat… bukan takut binatang, tapi takut “makhluk yang bukan-bukan” ni la. Mari Pokcik cerita sikit… Dalam masyarakat kita, budaya kita memang banyak hantu dan jenis jenis hantunya beragam.. pokcik kongsi sikit yang pokcik tahu:- 1. Hantu Raya Hantu ni dikatakan paling kuat antara semua. Biasanya dipelihara untuk jadi “pendua” tuannya – tolong buat kerja berat, jaga rumah, kebun, dan kadang-kadang dipakai untuk tujuan tak elok. Rupa: Besar, tinggi, boleh menyerupai manusia. Masalah: Kalau tuan tak bagi makan (biasanya darah), dia boleh mengamuk. 2. Toyol Makhluk kecik, bertubuh macam budak-budak, kepala botak hijau. Dipelihara untuk curi duit orang. Kisah popular: Kalau duit sering hilang sikit-sikit setiap malam, orang tua kata “toyol tengah buat kerja.” Penjaga dia: Biasanya letak dalam balang kaca, kena bagi susu...