Langkau ke kandungan utama

Nasi Tumpang Dari Sahabat Lama

Hari ni ada rezeki yang indah datang mengetuk hati Pokcik. Seorang sahabat lama, seorang ustazah yang pernah sama-sama berkhidmat di sekolah dulu, singgah ke sekolah Pokcik. Dah lama tak jumpa dia sejak masing-masing bertukar tempat bertugas, pertengahan tahun lepas Pokcik pindah sekolah, dan pada bulan Jun tahun ini, dia pula dapat kembali berkhidmat di kampung halaman di Kelantan.


Tak sangka hari ni dia datang membawa buah tangan istimewa — nasi tumpang. Allahu, bukan calang-calang pemberian ni, sebab dia tahu benar nasi tumpang ni kegemaran Pokcik. Balutannya kemas, berdaun pisang hijau segar, bila buka saja terhidanglah lapisan nasi yang tersusun bersama inti gulai dan serunding. Bau wangi daun pisang tu dah cukup mengimbau kenangan lama.


Sambil merasa nasi tumpang yang penuh kasih sayang tu, fikiran Pokcik melayang. Teringat waktu sama-sama berjuang di sekolah lama, sama-sama berkongsi cerita, kerja dan cabaran mendidik anak bangsa. Hari ni, walau masing-masing sudah berkhidmat di tempat berbeza, ukhuwah itu tetap terasa erat.

Terima kasih sahabat, bukan sekadar nasi tumpang yang Pokcik hargai, tapi ingatan dan persahabatan yang dibawa bersama. Begitulah hidup, bila sahabat ikhlas, walau jauh terpisah, hati tetap dekat.

Ulasan

thisni3za berkata…
Nasi tumpey fevret sy tiap kali blk KL..Sama jgk nasi impit brlauk =D

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..