Langkau ke kandungan utama

Sarapan Pagi atas pondok kebun yang belum siap

Pagi ni sarapan Pokcik ringkas saja, tapi cukup membangkitkan selera. Atas pondok kebun yang belum siap tu, Pokcik duduk bersila menghadap bekas nasi berisi ikan kukus goreng, sebelah telur masin, tiga biji cili kampung hijau segar dan budu yang harum baunya. Lauk kampung tapi bagi tekak Pokcik, itulah yang paling nikmat lebih-lebih lagi bila dimakan sambil hirup angin pagi yang sejuk, dengan bunyi ayam berkokok dari hujung kebun.

Petang semalam, sahabat ustaz Azman kirim gambar jering melalui WhatsApp. Dia kata, lepas solat Jumaat nanti dia nak datang rumah Pokcik bawa buah jering tu. 

Terus hati berbunga. Jadi pagi ni, pokcik gali sikit ubi di hujung batas kebun. Niatnya nak balas budi sahabat. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Begitulah adat hidup di kampung, yang kecil-kecil pun kita hargai, yang sederhana pun kita syukuri.

Walau pondok kebun ni belum siap sepenuhnya, suasana pagi terasa cukup damai. Bagi Pokcik, inilah nikmat sebenar hidup sarapan lauk kampung, kerja tangan sendiri, dan sahabat yang datang membawa hasil kebun dengan ikhlas hati. Hidup sederhana, tapi kaya dengan makna.



Ulasan

Sueann berkata…
Indahnya bertani...hasil tuaian tu nikmat...
mama tisya berkata…
berselera menu sarapan tu siap ada budu

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..