Langkau ke kandungan utama

Gambar hari Rabu #89 - Manggo Frappe dari Zus coffee



Lepas Maghrib tadi, anak Pokcik ajak keluar pekan sekejap. Katanya nak ke ZUS Coffee, teringin sangat nak kopi. Pokcik pun ikutlah, walaupun Pokcik bukan kaki kopi.

Sampai kat kaunter, Pokcik kata, “Abah tak minum kopi lah…”
Dia senyum sambil jawab, “Tau lah, tapi untuk abah kita beli Mango Frappe.”

Haa... dapatlah Pokcik rasa Mango Frappe tu. Warna kuning, ais kisar halus, topping pun cantik. Tapi... manis ya amat! Pokcik minum dua tiga sedut, terus rasa nak cari air masak. Bukan tak sedap, tapi lidah orang lama ni memang dah biasa air kosong atau teh panas je.

Pokcik senyum jugak… bukan sebab minuman tu, tapi sebab perhatian anak, ni anak perempuan bongsu pokcik seorang. Minggu depan dah nak lapor diri kat kolej matrikulasi Gambang, lepas ni tinggal pokcik laki bini je lah kat rumah. Yang lain dah ada kerjaya masing-masing.

Lepas ni kalau keluar lagi, Pokcik cadang air suam je lah ya... tapi tetap ikut, sebab yang penting bukan minuman tu, tapi masa bersama anak-anak. ❤️




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...