Langkau ke kandungan utama

Kutip Jagung Lagi

Hari ni pokcik turun ke kebun awal pagi… Alhamdulillah, jagung yang pokcik tanam tempoh hari dah matang. Pokcik kutip satu-satu dengan penuh syukur… dalam sejam dua tu, dapatlah penuh satu kereta tolak.

Tapi terus terang pokcik kata, hati ni risau juga nak tulis kat Facebook atau WhatsApp… bukan apa, takut kawan-kawan ramai minta, sedangkan hasil kali ni pokcik hanya dapat penuhi permintaan untuk dua tiga orang rakan rapat saja.

Bukan tak nak beri, tapi pokcik pun tahu batas hasilnya. Pokcik bukan peladang besar, cuma petani kecil-kecilan… tangan sendiri, cangkul sendiri, baja pun sendiri juga beli.

In shaa Allah, peringkat ke-4 nanti pokcik jangka hasilnya akan lebih banyak sedikit. Masa tu, pokcik akan maklum awal-awal. Siapa yang nak merasa jagung kampung, bolehlah pokcik agih dengan lebih adil dan lapang dada.

Pokcik selalu ingat pesan orang tua dulu:

“Kalau ada lebih, jangan lupa hulur. Kalau kurang, jangan malu kata belum cukup.”

Begitulah hidup berkebun. Ada masa kita lebih, ada masa kita cukup-cukup. Yang penting hati kena sentiasa tenang dan jujur.

Terima kasih pada yang selalu tanya khabar kebun pokcik.
Doakan pokcik sihat dan terus bersemangat.

Ulasan

Illya LeYa berkata…
Alhamdulillah... Bestnya... Dapat rasa dari hasil tanaman sendiri
Suria Amanda berkata…
Setuju pokcik...besar hasilnya besarlah rezekinya...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu