Langkau ke kandungan utama

Pokcik Dengan Kebun, Dia Dengan Ayam

Waktu Pokcik sibuk dengan jagung, cili, kacang panjang…Ada satu lagi yang sibuk belakang rumah: mokcik — isteri Pokcik. Kalau Pokcik tuan kebun, dia tuan reban dan sekarang ni, ayam kampung dia dah boleh buka cawangan. Mula-mula dulu, seekor dua je dia bela.Pokcik pun ingat itu kerja bosan dia sementara tunggu waktu malam. Tapi sekarang, anak ayam dah berlari merata Ada yang dah besar, ada yang berkokok kuat sampai anak jiran ingat azan.

Pokcik buatkan reban pakai kayu lebihan masa tukar pagar tapi sekarang, Pokcik sendiri kena sambung reban sebab “penduduk” bertambah. 

“Yang ni Pokcik, baka hebat,” kata Makcik sambil tunjuk ayam jantan yang dada dia tegak semacam. “Yang tu pulak, bertelur hari-hari, kalah ayam telur batery.”


Pokcik tengok dia bela bukan main — pagi bagi makan dedak, petang dia kutip daun katih murai campur nasi. Bila hendak beli makanan ayam pokcik yang jadi driver dia... sekali beli satu guni 50kg Kadang-kadang Pokcik rasa ayam dia makan lagi seimbang dari Pokcik.

Mula-mula bela suka-suka. Lama-lama, jiran mula tanya,

“Makcik, ada ayam nak jual tak? Nak buat kenduri kecil.”
“Saya nak dua ekor, yang jenis liat sikit tu sedap buat rendang.”

Buat tahun ini mokcik tak jual lagi katanya tahun 2026 baru mula jual. Semuanya dalam proses untuk memperbanyak lagi. Adalah dalam sekor dua yang dia jual. Ada yang nak beli anak ayam, nak bela sendiri kononnya — tapi akhirnya, balik tanya Mokcik balik nak beli dedak apa.

Pokcik tengok, dalam diam-diam, isteri Pokcik jadi tempat rujukan bagi rakan-rakannya yang hendak bela ayam kampung. Dia ada buku catatan, dia pandai guna mesin mengeram telur, bagaimana caranya jaga kelembapan dan suhu mesin tersebut. Suhu tak cukup anak ayam jadi cacat kaki..  dan sudah terbukti ada sekor dua anak ayam yang cacat.. dia belajar dari pemerhatian.

“Yang ni bertelur 3 kali seminggu.”
“Yang tu tak bertelur, tapi rajin duduk reban.”
Siap ada nama: “Si Gedik”, “Si Hitam Manis”, “Si Panjang Ekor”.

Pokcik dengan pokok. Dia dengan ayam. Kadang-kadang kami berselisih kat batas, dia bawa bekas telur, Pokcik bawa jagung. Kami tak banyak, tapi cukup. Dari tanah dan reban belakang rumah, rezeki tu masuk juga — kadang-kadang dalam bentuk duit, kadang-kadang dalam bentuk senyuman.


Kadang Pokcik fikir,

“Rumah kami tak besar, tapi belakang rumah penuh kehidupan.”
Itu yang buat kami seronok bangun pagi —
Ada daun baru di pokok,
Ada telur baru di reban,
Dan… ada cerita baru setiap hari.


Ulasan

thisni3za berkata…
Cantik reban ayam tu..Ayam mesti selesa =)
Ciktie berkata…
Seronok je rasa hidup camtu. Stail kampung

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...