Langkau ke kandungan utama

Pagi Jumaat Bersama Pokcik & Pokok Jagung

Pagi ni, cuaca elok. Matahari pun belum terik sangat. Pokcik pun ambik peluang turun ke kebun jagung belakang rumah. Jagung pun makin naik subur—dah sampai masanya untuk bagi makan yang berkhasiat sikit.

Hari ni pokcik guna baja buah Romwit 12/6/22.3. Baja ni memang elok untuk bantu buah membesar.

Pokok jagung ni pokcik tanam dalam barisan, jaga elok-elok dari benih sampai la ke tahap ni. Kalau tengok gambar, boleh nampak hijau segar je seluruh kebun. Alhamdulillah…

Sambil membaja tu, sempat juga pokcik layan bunyi burung dan bunyi daun jagung bergesel ditiup angin. Nikmat suasana kampung yang tenang.

Harap-harap dengan usaha ni, nanti dapat hasil yang puas hati. Doakan pokcik ya, moga jagung ni menjadi elok dan boleh dijual atau dibuat rebus makan petang nanti.

Jumpa lagi di catatan kebun pokcik yang seterusnya!

Ulasan

Suria Amanda berkata…
Teringat masakami sekeluarga tinggal di PD, abah ada tanam jagung...banyak gak...tapi untuk makan sendiri dan di sedekah kepada jiran..tukang petik selalunya SA la....
pokcikblogger berkata…
Satu kenangan yang indah bersama ayahanda..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...