Langkau ke kandungan utama

Di Sebalik Daun Jagung Itu, Pokcik Belajar Tentang Sabar

Pagi tadi pokcik terduduk lama di batas jagung, bukan sebab letih, tapi sebab kecewa. Daun-daun jagung yang dulu segar dan hijau, kini berlubang-lubang. Ulat-ulat kecil itu bekerja tanpa henti, meratah daun yang pokcik jaga semenjak ditanam

Pokcik tak terus bangun. Pokcik pandang satu demi satu barisan jagung. Sebahagiannya masih kuat, sebahagiannya mula layu. Dan di situ, pokcik terfikir – bertani ini bukan soal kuat fizikal semata-mata. Ia tentang sabar. Tentang harapan. Tentang bagaimana kita tetap mencurah peluh, walau tahu mungkin hasilnya belum tentu memihak.

Dengan penyembur racun di tangan, pokcik bangkit perlahan. Satu demi satu pokcik sembur, bukan hanya untuk membunuh ulat, tapi untuk mempertahankan perjuangan kecil pokcik di kebun ini. Setiap titisan racun itu seperti janji – pokcik takkan menyerah.

Dan di celah daun yang koyak itu, ada cahaya pagi yang menembus masuk. Mungkin itu petanda – bahawa di sebalik kerosakan, masih ada peluang untuk pulih. Masih ada harapan untuk jagung ini tumbuh dan berbuah seperti yang pokcik impikan


Ulasan

Illya LeYa berkata…
InsyaAllah... Suatu hari nanti jagung pokcik akan berbuah jua
Aien Rusli berkata…
Semoga dapat fasai hasilnya bila tiba masanya nanti. Berbakti pada tanah banyak manfaatnya.
pokcikblogger berkata…
In Sha Allah.. semoga kita semua mendapat rezeki yang berkat..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu