Langkau ke kandungan utama

Jalan-jalan

Beberapa hari yang lepas aku memenuhi kehendak isteri untuk ke Kota Bharu.... katanya hendak cari sehelai dua pakaian raya untuk anak-anak... memandangkan ramadhan yang akan menjelma tidak lama lagi.. Sebenarnya aku jadi semakin kekok dengan jalanraya disini berbanding dengan Kuala Terengganu .... memandangkan aku banyak pergi ke sana berbanding dengan Kota Bharu

Selepas meronda-ronda dalam bandar Kota Bharu termasuklah tempat wajib pergi setiap kali tiba disini.. Pasar Besar Siti Khadijah..  Dalam perjalanan pulang isteri mengajak kami singgah di Bazar Tok Guru.... Tujuannya hanya satu untuk melihat jubah-jubah perempuan dan baju melayu untuk anak-anak.



Bazar Tok Guru


Sudah menjadi kebiasaan kami untuk singgah di sebuah gerai ditepi jalan di kampung Tok Khamis (berhampiran dengan Kampung Wakaf Lichong, antara Jerteh dan Pasir Puteh) untuk membeli akok, bahulu ataupun penganang atau nganang. Bercakap  tentang rasa sedap atau tidak sedap akok bahulu atau nganang kat sini....kata isteri "lain orang lain citarasanya"



Gerai Akok di Kg. Tok Khamis

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu