Langkau ke kandungan utama

Pulut Lepa Panas

Satu-satunya warung tepi jalan yang menjual pulut lepa panas di jalan Jerteh - Keruak, Hulu Besut. Warung ini yang terletak berampiran Jambatan Kg. Gong Duek.

Acapkali hasrat untuk merasa pulut lepa ini tak tercapai.... setiap kali sampai sini sewaktu pulang dari kerja, warungnya sudah ditutup... dan hari ini sempatlah merasa....memang sedap...bukan saja-saja nak puji.... sedap bila makan panas-panas....





Mengikut kata tuan punya warung ini,..... sebelum ini beliau berniaga ditempat lain.... jalan yang sama tapi tidak mendatangkan hasil yang lumayan tetapi selepas berpindah ke tempat ini barulah perniagaannya meningkat dan seakan orang baru perasaan akan kewujudan warungnya..



Apa yang aku dapat rumuskan ialah tempat ini amat strategik .... Hasil dari perbualan, sebanyak 400 batang pulut lepa sehari habis terjual.... kadang-kadang sampai tengahhari dia terpaksa menutup warung kerana kehabisan pulut lepa dan terpaksa membuat semula untuk dijual pada petangnya pula.





Bagi anda yang ingin ke Hulu Besut terutamanya ke kawasan perkelahan Lata Tembakah atau ke La Hot Spring bolehlah singgah disini untuk merasakan keenakan pulut lepa panas.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu