Langkau ke kandungan utama

Kacang Bendi Goreng & Jagung bakar

Tengah hari tadi pokcik sendiri yang masak untuk makan tengah hari. Bini pokcik mengadu sedikit penat hari ini..

Duduk dikampung ni kalau rajin semuanya senang, bendi yang ditanam dikebun. Dipetik segar -segar 'fresh' dari ladang kata anak-anak.

Masak secara ringkas hiris bawang putih, bawang merah dan cili terus goreng. Cukuplah sekadar untuk dimakan oleh pokcik dan anak-anak. Bini pokcik biasanya tak makan tengah hari... jeng.. jeng.. jadilah seperti gambar dibawah tu.. lepas angkat dari kuali baru perasan pokcik lupa nak masukkan kicap.. kalau taruh kicap lagi sedap ni..

Sebelah petang pula anak-anak pokcik nak makan jagung bakar.. sebenarnya jagung ni belum cukup matang lagi untuk dipungut rasanya dalam seminggu lagi barulah cukup tempoh yang sesuai untuk dikutip tetapi sebagai memenuhi permintaan anak pokcik ambil juga dalam lima tongkol

Letak atas dapur, sapu mentega dan susu. Memang betullah isi dia mungkin sehari dua lagi sesuailah untuk dipungut. Ada jiran-jiran dah minta untuk beli tapi pokcik bercadang untuk menghantar kepada anak anak yang berada jauh, lebih tu rasanya boleh la dijual..



Ulasan

Warisan Petani berkata…
Jagung tu dah sesuai sangat dituai.
kalau lambat nanti keras.
Nampak sedapnyer jagung bakar.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu