Sabtu, 24 Ogos 2024

Kacang Bendi Goreng & Jagung bakar

Tengah hari tadi pokcik sendiri yang masak untuk makan tengah hari. Bini pokcik mengadu sedikit penat hari ini..

Duduk dikampung ni kalau rajin semuanya senang, bendi yang ditanam dikebun. Dipetik segar -segar 'fresh' dari ladang kata anak-anak.

Masak secara ringkas hiris bawang putih, bawang merah dan cili terus goreng. Cukuplah sekadar untuk dimakan oleh pokcik dan anak-anak. Bini pokcik biasanya tak makan tengah hari... jeng.. jeng.. jadilah seperti gambar dibawah tu.. lepas angkat dari kuali baru perasan pokcik lupa nak masukkan kicap.. kalau taruh kicap lagi sedap ni..

Sebelah petang pula anak-anak pokcik nak makan jagung bakar.. sebenarnya jagung ni belum cukup matang lagi untuk dipungut rasanya dalam seminggu lagi barulah cukup tempoh yang sesuai untuk dikutip tetapi sebagai memenuhi permintaan anak pokcik ambil juga dalam lima tongkol

Letak atas dapur, sapu mentega dan susu. Memang betullah isi dia mungkin sehari dua lagi sesuailah untuk dipungut. Ada jiran-jiran dah minta untuk beli tapi pokcik bercadang untuk menghantar kepada anak anak yang berada jauh, lebih tu rasanya boleh la dijual..



1 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Jagung tu dah sesuai sangat dituai.
kalau lambat nanti keras.
Nampak sedapnyer jagung bakar.