Langkau ke kandungan utama

ulam-ulaman pembuka selera


Sekarang ni musim hujan, jadi selera makan ikut bertambah. Tambahan pula musim cuti sekolah.... anak-anak yang tinggal diasrama ada bersama.... yang belajar di POU Ipoh sana pun ada sama.... lengkaplah satu keluarga. Bila dah cukup berhimpun, makan ramai-ramai maka selera makin bertambah.

Tak perlu lauk bersolek.... cukup budu, ikan bakar tawar cicah budu, ikan goreng kunyit dan ulam-ulaman. Gerenti makan bertambah. Sebut pasal ulam-ulaman yang jadi feveret pokcik ni adalah pucuk serai kayu, bunga kunyit, temu lawak, pucuk putat dan banyak lagilah ... ulaman kampung ni... 

Tentang khasiat ulaman ni tak payah nak dipetikaikan lagi..... taip aje kat google.... macam-macam yang khasiat dapat ditemui. Jadi tak payahlah pokcik nak bercerita tentang khasiat... pokcik nintau makan aje... yang mana dapat tanam pokcik tanam... janji dapat jimat belanja dapur.

Ulasan

Ajim berkata…
sedak ohhh pokcik. lamo x makey budu nim. hohohoh Jom baca entri terbaru saya :)
Wafa cw berkata…
Ok aloohhh... sedaknyaaa... lamo dop jupo pucuk serai kayu ni... belah utara ni ada satu pucuk hampir sama dengan pucuk serai kayu... depa panggil cemumaq... hahahaha... :D
Sedap nampak kunyit muda tu... adus... MasyaAllah... :D

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu