Langkau ke kandungan utama

Kegunaan Pokok Ajaib

Pokok Ajaib ni aku tanam tujuh tahun lalu, tinggi melangut ditanam didalam pasu besar... pokok ini aku beli di pasar tani waktu tu dalam lingkungan harga RM10 kalau tak silap. Waktu tu aku tak tahu apa kegunaannya tapi bila rakan-rakan beli aku pun turut beli sama. Kata jurujual pokok ini mengandungi khasiat untuk mengurangkan paras gula dalam darah dan darah tinggi.

Sehingga kini pokok ini telah berbuah banyak kali tapi tidak terlintas dihati untuk mencuba makan buahnya, apatah lagi aku perhatikan burung-burung yang bermain disekitar kawasan ini tidak berminat untuk menyentuh buah ini dan makin menguatkan lagi naluri aku yang buah pokok ini beracun. 

Beberapa hari lepas aku pergi ke sebuah sekolah untuk menemui seorang rakan dan bertanya tentang hal--hal kerja. Aku tengok dimeja rakan aku ni ada beberapa biji buah ni dan dua tiga biji mangga (pauh ringan). Aku ceritalah kat rakan aku tu yang rumah aku ni banyak buah ni dan takut untuk makan. Kawan aku ni ceritalah yang buah pokok ni ada khasiatnya. dia minta aku makan tiga biji.... selepas makan tiga biji dia minta aku makan sebiji mangga pula yang ada diatas meja dia... semasam-masam mangga tu aku rasa manis.

Banyak kegunaannya pokok ajaib ni rupanya.....Buah pokok ajaib boleh mengawal penyakit kencing manis, darah tinggi, dan mengurangkan kolestrol. Buah ajaib mampu menahan kesakitan luka diusus, kerana buah ini mampu menukarkan rembesan asid dari perut yang luka kepada alkali. Daun pokok boleh menyembuhkan sakit gigi dengan hanya mengunyahnya.

Ulasan

Unknown berkata…
wah banyaknya buah.. kat rumah saya ni pun mak saya tanam.. tapi buahnya hanya buah 1 2 je..
Umie Nadhirah berkata…
ajaib betul.. buah apakah ini?
Syira Lokman berkata…
hye..Syira dtg dr segmen Nak Url Blog oleh Mia Liana :)
jom singgah rumah pink Syira ^_^ insyaAllah tak rugi ..hehe
Diera Tekikushika berkata…
datang blogwalking sini daripada blog Mialiana.com. Salam perkenalan. =)
Aphizha berkata…
memang pokok ajaib ke namanya? macam buah anggur bentuknya.

Singgah dari Blog kak Mia..jemput singgah ke blog
http://www.azhafizah.com/
Cekgu Norazimah berkata…
Singgah petang sempena cuti wesak..salam mesra dari Cikgu Norazimah
Maria Firdz berkata…
Salam... buah asam renda ni.. sedap dibuat jeruk... haishh.. terliur pulak...

BTW: Salam ziarah dari blog kak mia... ^_^

http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/
Engku Muzahadin berkata…
Singgah & F0LloW sini dari segmen Senarai URL Blog #4 by Kak Mia ;) S@l@M KEN@L ^_^ http://engkumuzahadin.blogspot.com/
Aqilah Azmi berkata…
Uish
Hantar lah sikit dkt rumah qila hihi.

Nyum mcm Sedap.
Hehe. Mungkin burung tak makan Sbb takde penyakit kot Hihihi.

P/s: Hiiii. Qila singgah ni dari segmen kak Mialiana ni heee :D

Jom blogwalking hihi
arzmoha berkata…
macam pernah tengok buah ni. tapi tak ingat dimana.
buah ni masam ka?

blogwalking dari blog mialiana
pokcikblogger berkata…
buah ni rasa masam-masam manis
pokcikblogger berkata…
ahaa lah Aqilah..... rasa-rasa burung tak der penyakit
pokcikblogger berkata…
Terimakasih engku singgah n follow sini,.... nanti saya akan jengahke sana
pokcikblogger berkata…
tak cukup baja tu..
pokcikblogger berkata…
buah ajaiblah ni...sweet berry

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.