Langkau ke kandungan utama

Macam mana nak buat kuih sagupal



Pagi tadi... macam hari-hari biasa, pagi-pagi lagi ke kantin sekolah untuk sarapan. Riuh rendah tak usahlah dikira. Bila Pokku menyakat rakan-rakan guru yang lain. Aku tak ambil kesah.. terus ke ruang makanan yang disediakan.

Wah... kuih sagupal/asam gupal, kuih ni feveret aku terutama di bulan puasa...tak pernah sebelum ni Kak Yah kantin buat sagupal. Aku apa lagi cukup teruja.. lagi pun kuih ni dah tinggal sedikit.

Baru saja aku nak cedok "hai.. jangan, jangan zie dah ada orang booking". Terkedu aku.

"Tak boleh ke setongkol, kalau tak setongkol dua pun jadilah" dengan muka kelat aku merayu.

"alahai Zie, dia orang dah tinggal pitis ni" jelas Kak Yah kantin lagi.

Aku buat muka ala-ala merajuk "tak apalah kalu gitu gak Kak Yah dah tak sayang saya lagi"

Tiba-tiba Pok Ku mencelah dengan trademark dia "Kak Yah weeh, wi wi lah, titik air mata doh ni"

"Ginilah Kak Yah, kalu Kak Yah tak leh wi hok ni pun tak apolah tapi Kak Yah tulis resepi dia, kita nok tahu lagu mana buat kuih go ni, lepas nim kita nok wat sendiri. Bulan poso ni kita nok jual kuih ni kat bazar Ramadhan" seloroh aku.

Tak lama kemudian Kak Yah datang menghulur sekeping kertas A4 berlipat. Aku sambut huluran tu dan buka.

"Alahai Kak Yah heh, kita gurau jah. Kak Yah serius pulak" aku buka baca.

Hah biar betul ni,.. cantik pula tulisan.


Resepi Kuih Sagopal (asam gumpal)
1/2 kg sagu halus
air panas (rendam sagu)
Santan (Anggaran)
Sesudu halba
Garam secukup rasa
daun Pandan
Kacang hijau (yang telah siap direneh dan dimaniskan) sebagai inti
Gula sedikit (anggaran)

Bahan-bahan untuk sagu
Rendamkan sag halus tadi ke dalam air panas kemudian kacau sehingga mudah untuk dipalut/diketul-ketulkan

setelah sagu tadi siap diuli bentk bulat satu persatu kemudian masukkan inti kacang hijau tadi

bahan untuk kuah 
masukkan santan ke dalam periuk panaskan dengan api sederhana dan campurkan halba. Gula, garam sedikit rasa dan masukkan beberapa helai daun pandan supaya wangi.

dah siapppp............

Biar betul Kak Yah ni. Betul ke Ramadhan nanti aku nak niaga kuih ni... Kak Yah ni nampak macam perli aku pulak.

"Kak yah wehh... pandai ke kita buat ni" ... laung aku

"Buat je lah ikut resepi tu, jadi lah nanti" balas Kak Yah. Riuh dan gamat di kantin tadi.

Ulasan

Wafa cw berkata…
waaaaaaaaaaaaaa lama tak makan kuih ni... memang kalau bulan posa jer jumpa... selalu orang bawak buat moreh kat sejid.. ehehehe... setongkol tu bunyi hilir sangat... setokol kut baru betul..
pokcikblogger berkata…
Haa... tuan wafa, tu yg susah sangat kalu campur adukkan
Sura Mohd berkata…
serius..sura pun baru tahu..thanks untuk resepi..slalu makan jer..fev jugak ni..tapi slalu makan takde kacang hijau pun..:)
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
pokcikblogger berkata…
Puan Sura .. yang ada inti kacang lagi sedap
Cik Lily Putih berkata…
tak pernah makan kuih ni la
kuih ni popular sebelah pantai timur terutamanya di bulan puasa

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Gambar Hari Rabu #60 - Anak burung Gembala Kerbau

Anak burung ini ditemui di depan pejabat sekolah pokcik. Dari terbiar begitu dan menjadi santapan sarapan pagi si kucing pokcik ambil dan tiada niat untuk memeliharanya. Pokcik memang tidak minat pelihara burung. Ada beberapa rakan pokcik yang minat pada burung jenis ni..  Mujurlah ada rakan pokcik yang sudi memeliharanya..