Langkau ke kandungan utama

Keluduk

Tiba-tiba aje terasa nak bercerita tentang pokok 'keluduk' atau senduduk.... kesnya petang tadi aku pergi melawat kawasan  tanah yang pernah aku berkebun sayur dulu. Tanah ini terbiar tanpa aku usahakan bila ianya mula dipenuhi oleh lalang yang sudah tidak mampu dan dengan pelbagai usaha dilakukan untuk menghapuskannya tetapi semakin banyak tumbuh. Sebenarnya tanah ini tanah orang yang ku minta keizinan untuk diusahakan dengan sayur dan kini ditanam dengan pokok pisang.

Berbalik pada pada cerita pokok senduduk tadi... senduduk ... dibeberapa kawasan di kenali sebagai  keluduk atau juga kenduduk... nama botani Melastoma malabathricum L dari keluarga Melastomataceae...

Waktu kecil dulu buahnya  yang masak merekah biasa dimakan mentah, terasa sedikit manis tetapi mulut dan lidah akan berwarna ungu.... bila sakit gigi arwah datuk akan menyuruh aku mengunyah buah yang masak berwarna ungu ini... Arwah datuk yang kaya pengetahuan dengan tumbuhan hutan pernah menggunakan akar, bunga dan daun dalam beberapa kes seperti luka kecil, calar atau lebam daunnya akan ditumbuk sehingga lumat dan ditampal pada tempat yang terkena kes ini.

Seluruh bahagian pokok senduduk ini kaya dengan tanin*...mempunyai kesan antibakteria dan anti virus.

*nota.
Tanin merupakan sejenis bahan yang terdapat dalam banyak jenis tumbuhan..terutamanya teh pekat... memberi rasa kelat atau astringen.. bertindak balas dengan mengeraskan protien. Tanin yang masuk ke dalam perut boleh mengataasi bengkak atau radang didalam perut.. boleh menghentikan pendarahan, mengurangkan bengkak dan boleh melegakan mata yang letih
Sumber

Ulasan

Wafa cw berkata…
banyak khasiat keluduk ni... :D Kecik-kecik dulu biasa makan buah dia... tapi sebab sikit sangat tak lah jadi faveret... buah kemunting jugak yang best!!!! hahahaha... :D
Ayah saya siap amik pokok tanam kat kampung... belah pasir puteh mana nak ada kemunting... dok besut dulu siap merayau dalam hutan kemunting cari buah, buat balik makan sambil tengok tv...hahahahaha
pokcikblogger berkata…
sekarang ni musim panas sangat sampaikan buah kemunting kat sini tak cukup besar... kecut... budak-budak sekarang ramai dah yang tak makan buah kemunting
Wafa cw berkata…
Budak-budak moden sekarang... mana makan buah kayu dah... buah jambu batu pon tak makan dah apa... :D
Ezelovesse7en berkata…
Time sekolah dulu, selalu dengar nama senduduk, selalu tengok gmbr, tak pernah lagi nmpk depan mata.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu