Langkau ke kandungan utama

Musim Makan Gulai

Sekadar hiasan

Rungutan dari seorang sahabat yang juga saudara terdekat dan tak lain dan tak bukan jiran tetangga..... yang keluh kesahnya ada kebenarannya.

"Masuk saja musim cuti sekolah, banyak undangan kahwin aku terima. Dalam sehari, dua tiga tempat aku pergi. Sekarang ni sekurang-kurangnya sepuluh ringgit. Sehari tiga tempat dah tiga puluh ringgit. Dalam seminggu ni aku terima lima belas undangan maknanya seratus lima puluh ringgit. Tak pergi tak boleh, tak elok, berdosa... putus silaturrahim. Lagi pun aku ada anak". Sahabat aku ni kerjanya hanyalah sebagai penoreh getah. Itulah satu-satunya mata pencariannya buat masa ini.

"Rabu ni, makan gulai rumah Haji Ya di Machang, mu kopon dok gi. Aku nok tumpang". sambung dia lagi.

'kopon' fikir sekejap.. hooo... confirmlah tu. Tak pe lah janji bunyi pon...pon.. belakang, samalah tu.

Aku angguk "kopon gi".

Ulasan

Cik Rose berkata…
kenduri..kenduri.. time ni lah nak makan pun nasi kenduri kan :)
Wafa cw berkata…
Whoaaa belah nu ajar RM10... nasib belah belah ni dok RM5 lagi... tapi laki bini jadi Rm10 jugak... tu yang bawak semua anak sekali... (5 orang semua)..hahahah kira tak masak dah hari tu...
kopon sungguh nak gi tu? hahahahaha

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu