Langkau ke kandungan utama

Peria Goreng

Hari tu aku ada bercerita tentang hobi aku berkebun di bawah tajuk peria kan, jadi hari ni aku nak berkongsi tentang resepi peria pula... Sebenarnya ni aku masak untuk makan tengahari kelmarin.


Resipi ni cukup mudah dan ringkas.  Peria hanya ditanam dibelakang rumah, petik dua tiga biji yang nampak agak sesuai tidak terlalu tua. Peria dihiris melintang kalau nak hiris memanjang pun ok juga ikut selera masing-masing. Rendam dalam air garam selama 20 minit untuk mengurangkan rasa pahit. 

Bahan-bahan yang lain untuk tumisan.... macam biasa bawang merah, bawang putih, bawang besar, yang ni aku beli kat kedai dan cili kampung, yang ni aku tanam tepi dapur ambil dua tiga biji biar ada rasa pedas sikit tapi kalau tak suka pedas tak payah masukkkan. Bawang-bawang tadi ... aku lupa dua tiga ulas dah memadai.. bawang ini kita mayang halus-halus atau pun kita kisar sampai hancur.

Peria yang kita rendam dalam air larutan garam tadi kita sejatkan airnya. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dihiris/mayang/dikisar tadi biar dia garing sikit masukkan pula peria tadi. Bubuh garam, gula dan perasa secukup rasa



Lepas tu kan...kan dah agak nak masak tu masuklah telur dua tiga biji. telur ni pun aku tak beli, ambil dalam reban belakang rumah. Telur ayam kampung. Mudahkan duduk dikampung. Janji rajin saja.

Tu je resipi ringkas aku versi aku ..... aku tau ramai yang pandai buat. 

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
teringat ada satu hamba allah tu kata ; tambah air pada sayur peria sbb nak buang rasa pahit ... emmmm
Mia Liana berkata…
ala... mia tak berapa minat makan peria... huhuuh
JunAina berkata…
Mak saya suka masak tumis cili bawang bagai tetapi last sekali masuk sedikit pati santan...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu