Langkau ke kandungan utama

Binjai yang manis

Terliur melihat binjai yang disusun disebuah gerai tepi jalan memaksa aku hentikan kereta. Bau dia saja dah membuatkan aku meleleh air liur.

"Binjai ni manis" kata tuan empunya gerai.

Setau aku mana ada binjai yang manis........... nama lagi binjai kalu manis dah sah yang itu bukan binjai, kalu kurang masam tu adalah..... Lainlah macam buah celagi manis yang dijual di pasar-pasar tu.

Aku ni gastrik, masam-masam ni kurang sesuai tapi dah disebabkan mengidam terliur yang amat sangat...... aku beli 3 biji...

Balik rumah isteri kupas kulit dan hiris halus-halus......... tabur gula dan garam secukup rasa dan masukkan dalam peti ais.....




Keesokkannya.......hirisan binjai yang sedia untuk dimakan....... fulamak rasanya.... tetap masam.... memang tak sesuai untuk aku, sebabnya selepas itu aku yang sakit perut..... bagi aku lah lagi best kalau dihiris tanpa kulitnya dikupas, tabur gula, garam jangan.... itu selera aku.

Ulasan

Mia Liana berkata…
wahhhh.. sedapppppp ni..
Miss Fatyn berkata…
wah3... sedapnya.. ore kato wat sambal sedak...

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu