Langkau ke kandungan utama

Acar Masak Pisang Benggala

Balik dari kedai .... perut terasa lapar... buka saji lauk dah ada dua jenis tapi tiada yang berkuah ..... dalam duk berfiki-fikir tu terlintas dengan pisang benggala setandan yang dah dekat dekat nak masak ditepi rumah.

Hari ni aku nak bercerita tentang resipi sedikit... .. dah banyak kali dah aku jadi chef , dulu bini aku yang sakit berminggu-minggu aku yang jadi tukang masak, rebus telur, goreng telur, goreng nasi dan apa-apa yang bergoreng.... yang lain aku tak tahu masa tu....

Lepas tu aku nekad aku nak belajar masak .... mesti tau juga masak .... aku masuk akademik masakan, aku belajar dengan mak akulah..... pastu tiap kali masak ada juga aku tanya bini aku apa-apa mramuan yang aku kena masukkan tiap kali masak itu dan ini. Dan satu lagi  yang engkau orang kena tau,.... aku pernah jadi pembantu chef tau... bukanm hotel atau restauran ternama tapi dekat majlis kenduri lah..... takl susah jadi pembantu chef di majlis kahwin ni. Semuanya ramuan dan rempah ratus sudah disediakan tinggal kita masukkan ke dalam kawah aje.... dan sudah terbukti yang aku ni pun pandai masak..


Kali ni aku nak bercerita pasal resipi yang aku masak sebentar tadi untuk makan tengahari bersama anak-anak.... ACAR MASAK PISANG BENGGALA... ni versi aku..






Bahan-bahannya..

Pisang Benggala setandan (tak lah sampai setandan yang aku pakai cuma empat lima biji je)
Bawang Putih dua tiga biji
Bawang Merah dua tiga biji
bawang sebesar selabu
lada merah agak-agak je biar secukup rasa
Lada Kering 
santan kelapa
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya
1.    Kisar bahan-bahan seperti bawang merah, putih, dan cili kering tadi.
2.    Bawang besar di hiris/dimayang halus
3.    Pisang tadi dihiris melintang tapi jangan kasi putus.
4.    Panaskan minyak tumis bahan-bahan yang dikisardan bawang besar tadi sehingga garing
5.    Masukkan santan kelapa tunggu sehingga mendidih dan lepas tu masukkan pula pisang 
       benggala tadi. Biarkan sehingga masak

Lepas tu kan matilah dapur tu ... amik pinggan dan cebuklah acar tu dah.. dah siap sedia untuk dimakan....
jom makan sama-sama...


Ulasan

krole berkata…
wah menarik ni...tak pernah rasa lagi huhu~

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu