Khamis, 27 Disember 2018

Jantung Pisang Goreng

Siang tadi pokcik terfikir hendak makan apa. Lauk apa, ulam apa sebagi pembuka selera ini. Bermacam macam dah makan tapi lagi sedap selera kampung. Fikir punya fikir pokcik pergi belakang rumah, tengok banyak jantung pisang yang bergetayangan. 

Terlintas dihati hendak digoreng sahaja jantung ini. Tidak ingin dibuat teresek kerana teresek itu memerlukan santan. Hanya resepi ringkas. Pokcik ambil tiga jantung ini unturk digoreng sahaja.


Jantung pisang selepas dikupas tinggal yang dalam.. yang lembut sedikit.


Jantung pisang dihiris halus dan direndam dengan air garam bagi menghilangkan rasa kelatnya


Yang ni hah, tunisannya.. ringkas cili kering, bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar


Sewaktu menumis ni barulah pokcik masukan gula garam secukup rasa dan sedikit perisa.


Hampir separuh masak dah ni



Bila air dia dah kering bolehlah diangkat dan sedia untuk dimakan. Resepi ni ikut selera pokcik bagi mereka yang lagi kreatif bolehlah cipta dan tambah sendiri apa yang patut. jeng..jeng.. jom makan.

3 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Mungkin sedap rasanya.
Biasa rebus buat ulam aje.

Normala Saad berkata...

Tak pernah terlintas nak goreng pun. Adik saya pernah masak gulai jantung pisang dgn daging. Alahai sedapnya. Makan bertambah tambah.

ejulz berkata...

sedap ni :)