Langkau ke kandungan utama

Tuai Kangkung


Hari ini kali kedua pokcik tuai kangkong. Cadangnya pagi esok sebelum pergi sekolah pokcik nak tinggalkan pada seorang sahabat ntuk dibawa ke pasar rabu.

Dua batas kangkung pokcik dapat empat puluh ikat. Satu ikat seberat 250 gram, lebih urah berbanding dengan harga pasaran. Beberapa hari yang lalu kalau kat pasaran bagi RM1.00 adalah seberat 100gram. Yang pokcik jual ni lagi murah, lebih 150 gram.

Kangkung ini pokcik tuai bila cukup 18 hari.. ada beberapa batas lagi menunggu hari giliran untuk dituai... Alhamdulillah rezekikan bila kita rajin.

Ulasan

Puan syah berkata…
Terbaik la pakcik.., berbudi pada tanah
Warisan Petani berkata…
Ahamdulillah.
Hasil dari titik peluh sendiri.
ejulz berkata…
Wahhh.. bestnya bila tgk hasil cucuk tanam menjadi..
Farhana Jafri berkata…
wah bestnya! Dah lah segar, murah pulak tu.
Hans Hanis berkata…
sedapnya kalau buat masak belacan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu