Langkau ke kandungan utama

Keladi


Keladi. Suatu ketika dahulu pokcik tidak menyukainya, mengemarinya jauh sekali untuk menjadikan ianya suatu menu hidangan dihari yang indah. Walaupun sekeliling rumah pokcik dan didalam alor didepan rumah pokcik dipenuhi dengan pokok keladi yang tidak boleh dimakan. Tambahan pula pokcik pun tinggal didalam kampung yang diberi nama Alor Keladi.

Walaupun didalam alor disekeliling rumah pokcik itu ditumbuhi oleh banyaknya keladi. Tetapi keladi itu semuanya tidak boleh dimakan. Hanya mereka yang pandai sahaja yang dapat mengambilnya dan dibuat makan tanpa rasa gatal. Kata orang keladi tu keladi kemahang

Kalau dulu pokcik tidak dapat makan bukan kerana pokcik sombong dengan keladi ni tapi pokcik alahan kerana kesihatan pokcik yang tidak mengizinkan. Setiap kali makan pokcik akan rasa tidak selesa didalam perut, rasa semput dan tidak keseragaman pada badan.

Itu dulu. Kini baru pokcik tahu nikmat dan betapa sedapnya batang keladi ini. Lebih-lebih lagi batang keladi sayur lemak berudang tu... fuuhh.. memang menambah ler nasi. Pokcik tidak alahan lagi pada keladi ini. selepas sesi rawatan yang bertahun lamanya. 

Bila sedapnya keladi. Pokcik ambil usaha cari benih keladi, tanam beberapa jenis keladi. Ada keladi tapak badak, keladi johor, keladi maras dan setawi. Rasanya banyak lagi keladi yang pokcik tak tahu. Kena tanya WP ni. BUkan setakat makan dah jadi pendapatan sampingan. Hari tu pokcik cabut beberapa batang keladi ni, bawa pergi sekolah tu atas permintaan sahabat-sahabat pokcik.  Alhmadulillah dapat juga sedikit duit.

Ulasan

thisni3za berkata…
Uish..Keladi ni sedap kalo buat masak asam....Fevret nih..Huhu
Shikin Razali berkata…
Saya blum penah lagi rasa masakan berasaskan keladi nie..
Warisan Petani berkata…
Sulurnya lagi sedap.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu