Langkau ke kandungan utama

Gambar Hari Rabu #43 - Bawang Merah



"Bila masuk musim hujan begini, bawang merah mesti naik harga" rungut isteri pokcik.

"Siapa yang cakap" tanya pokcik

"Saya yang cakap" jawab bini pokcik, menyingga bila pertanyaan pokcik seperti menganjing pada apa yang dia beritahu..

"Memang naik harga bang'' ujar bini pokcik lagi. "Memang terasa sangat" sambung bini pokcik lagi.

"oooo.. kalau begitu tak payah masak taruh bawang merahlah" kata pokcik.

"ya la bang oooiii.. nanti awak kata saya ni masak tak sedap lah, lecah lewehlah" Pokcik nampak isteri pokcik dah nak marah tu..

betulah kan bila tiada bawang merah ni dalam masakan atau yang menglibatkan tumisan ni, masakan jadi kurang sedap...

Ulasan

PeRdU cINta berkata…
Bahan utama turun temurun dalam masakkan...walau sikit mesti nak ada bawang merah...
Suria Amanda berkata…
Assalammualaikum..SA pun perasan bawang semakin mahal..baik yg kecik mahupun yang besar..lagi satu bawang jenis yang macam dalam gambar tu je banyak sekarang kan..SA sekarang guna bawang besar Holland je..x suka bawang yang Merah sekarang ni...
Asyiqin berkata…
bawang oh bawang. takde bawang tak lengkap rasanya masakan tu
Ciktie berkata…
Hehe..kalau masak tiada bawang tak best la. Rasa cam ada benda kurang je

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu