Langkau ke kandungan utama

Sembelih ayam kampung


"Tiada lauk kat dapur kita nak makan tengahari nanti, marilah kita ke Kampung Nangka" ajak isteri pokcik. Biasanya kalau hari minggu pokcik akan ke Kampung Nangka, berhampiran dengan Pekan Kuala Besut. Jaraknya lebih kurang 18km. 

Kenapa tak beli dibandar Jerteh sahaja? walaupun rumah pokcik lebih dekat dengan bandar Jerteh  lebih kurang 3 km je tapi kadang-kadang ada beberapa benda yang lebih murah terdapat ditempat lain. Di kampung Nangka ini pelbagai jenis ikan segar yang terdapat disini, hasil tangkapan nelayan tempatan. 

"Tak payah pergilah, makan apa aje yang ada kan kat belakang rumah kita ni banyak yang boleh makan" saran pokcik buat bini. "telur ayam kampung dan telur itik tu pun banyak" Sambung pokcik.

"Kalau begitu apa kata abang pergi sembelih ayam betina dara tu, sedap dimakan taklah keras sangat daging dia" Bini pokcik dah berminat dengan saranan tadi.

"Nak masak Apa?" tanya pokcik.

"Gulai pun boleh, kerutuk, kerisik atau goreng. Abang pilih yang mana nak, yang pasti hari ni dah dapat jimat duit belanja dapur". Bab sebut dapat jimat duit belanja dapur ni isteri pokcik senyum. Memang dialah akauntan pokcik. Kalau pokcik gerenti boros...

Ulasan

Etuza berkata…
Asalamualaikum..alamak terliur nampak ..wangi hingga ke Sabah ni Pakcik..
Warisan Petani berkata…
Daging ayam kampung memang sedap

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu