Langkau ke kandungan utama

Yang ditinggalkan dengan penuh kenangan


2017 yang ditinggalkan penuh dengan kenangan. Tahun ini banyak peristiwa suka dan duka mewarnai iklim disekolah pokcik. Pertukaran keluar dan masuk guru dan staff merupakan perkara biasa.  Walaupun siapa yang menjadi ketua kerja buat kita tetap sama cuma arahan yang diterima sedikit berbeza tetapi tetap tidak mengubah hala tuju pendidikan itu sendiri.

Oktober 2017 mantan Guru Besar En. Rahim b. Yusof telah berpindah ke sekolah baru dan tempatnya digantikan dengan Tuan Hj. Khalib b. Muda. Disember 2017 GPK Pentadbiran Tuan Haji Mat Saud b. Abdullah menamatkan tugasnya sebagai penjawat awam (Bersara pilihan). Kedua-dua mereka ini amat rapat dengan pokcik. 

Alhamdulillah Guru Besar yang ada sekarang pun tidak kurang hebatnya. Cuma sekarang menantikan GPK Pentadbiran yang yang baru pula bagi mencukupkan norma perjawatan disekolah pokcik.

Sesungguhnya 2017 yang ditinggalkan penuh dengan kenangan berbanding dengan tahun sebelum ini dan 2018 akan ditempuhi dengan seribu harapan. Semoga kecemerlangan sentiasa mengiringi diri ini dan kita juga semuanya.

Ulasan

Warisan Petani berkata…
Semoga sekolah pokcik terus cemerlang.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu