Langkau ke kandungan utama

Ubi Ketuk


Kali pertama makanan benda ni 'ubi ketuk' ada juga yang panggil ubi getuk. Tak kisah apa namanya yang pasti yang pasti makanan ni sedap.

Petang tadi balik dari rewang-rewang, tengok bini pokcik sedang dok proses ubi ni (menghancurkan isinya).. dengan kudrat tangan kiri yang tak segagah mana kerana tangan kanannya yang patah belum sembuh lagi. Pokcik tanya apa yan nak dibuatnya sampai ubi tu tu dipenyek semacam je.

"Tengok dulu dan tolong uli ubi ni pastu kita pakat makan" gesa bini pokcik.

"Jangan dibazir ubi ni nak dilenyek buat apanye nak makan pun dah tak tergamak kalau dilenyek seperti tu" marah pokcik kat bini. Nak tak endak pokcik tetap tolong juga, binilah katakan. Kalau marah-marah nanti tak ada rezekinye pulak kita ni 

Dalam hati tetap tertanya-tanya, lepas tu dimintanya pokcik ni parut kelapa yang isinya agak muda. Dimintanya pokcik ni gaul kelapa parut tadi bersama ubi yang dilenyek. Ulilah pokcik ni kelapa tadi dan ubi tu sampai sebati, dimasukkan gula secukup rasa dan garam , dimintanya uli lagi... lagilah pokcik uli.. 

Sambil dok uli tu pokcik tengok bini pokcik buka tepung gandum @ tepung beras tak perasan pulak pokcik tadi. Tidak terlintas hendak tanya. Bini pokcik minta pokcik kepal bulat-bulat ubi tadi.. pokcik ni kan jenis baik turut je kehendak bini, lagi pun kita sendiri yang nak makan.

Ubi yang telah dikepal tadi bini pokcik  ambil lalu masukkan dalam tepung yang dibuatnya tadi, lalu digoreng... oooo,.. macam goreng pisang gitu.. jadilah rupanya ubi ketuk... hmmm, ok jugak, sedap. 

Tapi pokcik ni jenis tak makan banyak, Kalau takat sepuluh biji tu tak cukup, masuk lima belas biji pokcik dah rasa muak mungkin kerana ianya bergoreng.. tu yang jadi muak..

Ulasan

CCL pernah makan ubi ketuk ni , memang sedap , tapi sekarang dah tak banyak yang jual , kena buat sendiri kalau nak makan
Fatin Shahrizam berkata…
Tak pernah rasa lagi, first time dengar. Ingat popcorn tadi. Hahaaa
Warisan Petani berkata…
WP panggil singkong getuk
Fida Z Ein berkata…
Syoknya ada orang tolong buat...hihihi

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu