Kali pertama makanan benda ni 'ubi ketuk' ada juga yang panggil ubi getuk. Tak kisah apa namanya yang pasti yang pasti makanan ni sedap.
Petang tadi balik dari rewang-rewang, tengok bini pokcik sedang dok proses ubi ni (menghancurkan isinya).. dengan kudrat tangan kiri yang tak segagah mana kerana tangan kanannya yang patah belum sembuh lagi. Pokcik tanya apa yan nak dibuatnya sampai ubi tu tu dipenyek semacam je.
"Tengok dulu dan tolong uli ubi ni pastu kita pakat makan" gesa bini pokcik.
"Jangan dibazir ubi ni nak dilenyek buat apanye nak makan pun dah tak tergamak kalau dilenyek seperti tu" marah pokcik kat bini. Nak tak endak pokcik tetap tolong juga, binilah katakan. Kalau marah-marah nanti tak ada rezekinye pulak kita ni
Dalam hati tetap tertanya-tanya, lepas tu dimintanya pokcik ni parut kelapa yang isinya agak muda. Dimintanya pokcik ni gaul kelapa parut tadi bersama ubi yang dilenyek. Ulilah pokcik ni kelapa tadi dan ubi tu sampai sebati, dimasukkan gula secukup rasa dan garam , dimintanya uli lagi... lagilah pokcik uli..
Sambil dok uli tu pokcik tengok bini pokcik buka tepung gandum @ tepung beras tak perasan pulak pokcik tadi. Tidak terlintas hendak tanya. Bini pokcik minta pokcik kepal bulat-bulat ubi tadi.. pokcik ni kan jenis baik turut je kehendak bini, lagi pun kita sendiri yang nak makan.
Ubi yang telah dikepal tadi bini pokcik ambil lalu masukkan dalam tepung yang dibuatnya tadi, lalu digoreng... oooo,.. macam goreng pisang gitu.. jadilah rupanya ubi ketuk... hmmm, ok jugak, sedap.
Tapi pokcik ni jenis tak makan banyak, Kalau takat sepuluh biji tu tak cukup, masuk lima belas biji pokcik dah rasa muak mungkin kerana ianya bergoreng.. tu yang jadi muak..
4 ulasan:
CCL pernah makan ubi ketuk ni , memang sedap , tapi sekarang dah tak banyak yang jual , kena buat sendiri kalau nak makan
Tak pernah rasa lagi, first time dengar. Ingat popcorn tadi. Hahaaa
WP panggil singkong getuk
Syoknya ada orang tolong buat...hihihi
Catat Ulasan