Langkau ke kandungan utama

dah lama tak edit gambar


Rasanya dah agak lama pokcik tidak menggunakan software Adobe Lightroom. Kalau edit foto untuk sekeping dua tu pokcik lebih selesa guna Photoshop dan kalau setakat untuk upload kat facebook pokcik gunakan Photoscape. Bila beratus keping begini pokcik selesa gunakan Adobe Lightroom berbanding photoshop.

Tadi sahabat pokcik minta setiap gambar majlis persaraan beliau yang elok-elok dan mana yang cantik tu dicetak (cuci kedai). Banyaknya gambar yang pokcik rakam tu bukannya sepuluh dua tapi beratus beratus keping. 

Maka tadi bermulalah sesi pemilihan gambar. Selepas dipilih dan tapis akhirnya seratus lapan puluh sembilan keping berjaya menarik hati sahabat pokcik dengan tiga keping gambar yang ingin dibesarkannya dan siap diframekan.

Sahabat pokcik ni minta pokcik siap susun dalam album, tentang harga dia tidak kisah.. bagi tahu sahaja nanti.. dia bayarkan. Teringat pokcik satu ketika dahulu waktu pokcik bergiat dalam photo wedding.. waktu tu pakai kamera yang guna filem.. meriah tempahan waktu tu.

Sebenarnya dah lam pokcik tinggalkan kerja edit mengedit gambar ni... selamat mengedit gambarlah buat pokcik..

Ulasan

sis gee berkata…
lawanya gambar..terang dan jelas!!
Wafa cw berkata…
guano nampok biru ketu... ko screen kawe hahahaha

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu