Langkau ke kandungan utama

Ketam nipah masak sup


Ini hasil air tangan pokcik, ketam nipah masak sup untuk anak pokcik yang masih terlantar di wad hospital. Sup yang ringkas.

Kata orang sup ketam nipah baik sebagai penawar denggi jadi pokcik cuba sahaja. Hasil dari misi mencari ketam nipah semalam.

Kalau malam semalam anak jantan pokcik yang nombor dua menemani adiknya. Malam ini pula giliran mamanya sendiri.. 

Esok sampailah ke malam esok giliran pokcik pula.. Siang-siang lagi pokcik dah maklum pada bos yang pokcik nak cuti.. Hari tu pokcik tak ambil cuti raya.. Boleh dikatakan setiap tahun pokcik tak ambil cuti.. Pokcik simpan cuti untuk sakit demam pokcik dan anak-anak atau masuk untuk 150 cuti pencen (ganjaran).

Ikut kata doktor kepekatan darah anak pokcik ni tidak stabil, kejap naik kejap turun. Doktor gunakan istilah 'kering' bila bercakap tadi. Itu yang merisaukan. 

Sepatutnya anak pokcik ni kena bertolak malam ni ke USIM Nilai.. Tapi apakan daya kesihatannya tidak mengizinkan.

Sup ketam nipah dah makan kini pokcik buat jus betik pula sebagai ikhtiar untuk menurun kepekatan darahnya.


Ulasan

Mek Zumbie berkata…
Pakcik kalau kat Sabah ni, penawar denggi ni pakai daun betik. Tapi ada caranya tu pakcik, ada jumlah yang betul. Tapi yang pulihkan semuanya dari Allah lah juga...Semoga anak pak cik cepat sembuh....
Warisan Petani berkata…
Semoga anak pokcik cepat sembuh.
Kesiannya dia beraya kat sepital.

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu