Langkau ke kandungan utama

Sambal tanpa belacan




"Awak buat sambal, memang tak sedap' rungut pokcik pada mokcik.

"Sambal kat kedai Jenab tu lagi sedap dari sambal yang awak buat ni" sambung pokcik lagi.

"Dah, kalau dia buat sambal tu sedap sangat, kenapa tak pergi tunggu kedai dia. Pergi lah tunggu" Mokcik mula membebel pada pokcik.

"Seingat sayalah, dulu saya terpikat kat awak ni, pasal sambal belacan yang awak buatlah. Dulu memang sedap tapi sekarang kenapa tak sedap pula" tanya pokcik sebelum sempat mokcik membebel lebih panjang lagi.

"Itu dulu.. dulu saya bubuh belacan. Sekarang ni saya tak masukkan belacan dalam sambal tu.  Kalu saya bubuh belacan tu, nanti ada pula orang berair hidung, sakit kepala, gatal muka" mokcik mula membebel.

"ya ke... ahaa.. lupalah saya". Iyalah sambal tanpa belacan memang tak sedap. Hidup kita ni perlu rencah-rencah sebagai pelengkap kehidupan.. barulah sedap dan menarik.

Teringat pokcik pada dialog Allahyarham S. Shamsuddin dalam filem Seniman Bujang Lapok. " Apa? pasal belacan mahu gaduh ke"

Dan satu lagi dialog pasal belacan dalam filem arahan Tan Sri P.Ramlee.. Alibaba Bujang Lapok.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

Terima kasih atas ucapan dari rakan-rakan

Hari ini hari lahir pokcik yang ke ???... maka facebook pokcik dihujani dengan ucapan dari rakan-rakan. Rasa terharu dengan ucapan dari rakan-rakan kerana mereka ini adalah sebahagian dari penyeri hidup.. Hari hari lahir pokcik yang ke 50 tak nak berahsia.. genap-genap 50 tahun, lahir tahun 1969. Bulan dan tahun yang penuh dengan sejarah negara.