Langkau ke kandungan utama

Rumah Potong Belanda


Bentuk senibina Terengganu yang paling akhir. Senibina ini dipercayai diperkenalkan oleh Belanda dan British sekitar abad ke 19 di Kepulauan Riau dan Indonesia seterusnya berkembang ke Semenanjung termasuk Terengganu pada abad ke 20.

Ciri-ciri istimewa rumah ini ialah mempunyai pemeleh yang tidak sampai ke kaki atap. Kebanyakan rumah jenis ini, kedua-dua pemelehnya disambung kepada sebuah butori atau guntung di bahagian bumbung.

Kebanyakan rumahjenis ini mempunyai tingkap yang banyak dan menggunakan bahan kaca. Dinding rumah jenis ini pula berbagai, ada dinding jenis pian, tindih kasih, berlis dan susun sirih. 

Rumah jenis ini mempunyai rekabentuk yang berbagai dan di cat dengan pelbagai warna serta menggunakan atap bata singgora (tanah liat)

Untuk melihat contoh dan rekabentk rumah ini anda boleh berkunjung ke Desa Ukiran besut di Kampung Raja, Besut Terengganu.

Ulasan

Wak Lat berkata…
wahh mcm nk pegisinggah besutla nntii ;)
pokcikblogger berkata…
ahaa wak bolehlah kita sembang-sembang..

Catatan popular daripada blog ini

Khasiat telur gondang

Gondang merupakan musuh bagi pesawah padi kerana banyak melakukan kerosakan pada tanaman padi terutama anak padi. Para pesawah akan menggunakan pelbagai cara untuk menghapuskan serangan gondang terutama gondang emas. Ada petani yang menternak itik di sawah padinya sebelum masuk musim menanam dan ada yang menggunakan racun untuk menghapuskannya. Dalam tidak berguna kepada petani, gondang juga memberi manfaat yang besar kepada manusia terutama telurnya. Telur gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga menghitamkan rambut. Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya. Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur gondang tadi dilumur pada ibu jari.. gunakan ibu jari tadi untuk menekan bu...

Bagaimana membuat ikan haruan kering

Bagaimana membuat ikan haruan kering . Masih berkisar dari hasil pancingan semalam. Kisah memancing ikan. Oleh kerana hasil pancingan yang banyak, untuk sekali makan memang tidak habis. Jadi pokcik ambil keputusan untuk membuat ikan kering. Caranya cukup mudah. Ikan haruan ini dibuang sisik dan dibelah belakang. dibasuh sebersih-bersihnya. Selepas itu direndam dengan air garam. Bagi setengah orang mereka lebih suka tabur garam. Biarkan rendaman air garam semalaman dan selepas itu bolehlah dijemur dibawah sinaran cahaya matahari yang terik. Perlu diingatkan bahawa satu lagi masalah bila menjemur ikan untuk dikeringkan ialah kedatangan lalat. Bukan kecil dan sedikit. Lalat-lalat hijau ini amat sukakan bau busuk ikan ni.  Bukan setakat hinggap dan makan sahaja. Lalat-lalat ini akan meninggalkan telur diatas ikan ini. Perhatikan gambar bawah. Telur ini akan menetas dan menjadi ulat yang akan memakan ikan ini pula. Untuk mengelakkan ikan ini dari didatangi o...

segmen blogwalking MERDEKA bersama ayuinsyirah

  jom join segmen ini...caranya klik banner tu